ЕЦДЦ: Очекуваме повеќе болести и смрт од болестите што ги пренесуваат комарците

од Vladimir Zorba

Со трендот на затоплување, сè почестите и сериозни топлотни бранови и поплави во Европа и сè подолгите и потопли лета, условите за ширење на инвазивни видови комарци кои носат болести стануваат поповолни, соопшти денеска Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ).

Видот на комарци Aedes albopictus, познат носител на вирусите чикунгуња и денга, се етаблира понатаму на север и запад во Европа, истакнува ЕЦДЦ.

Комарецот Aedes aegypti, за кој е познат по тоа што ги пренесува вирусите на денга, жолта треска, чикунгуња, зика и западен нил, се „вдоми“ на Кипар од 2022 година и може да продолжи да се шири во други европски земји.

Европа се соочува со тренд на затоплување каде топлотните бранови и поплавите стануваат се почести и посилни, а летата стануваат подолги и пожешки.

Ова создава поповолни услови за инвазивни видови комарци како што се Aedes albopictus и Aedes aegypti.

Пред десет години, во 2013 година, комарецот Aedes albopictus беше населен во 8 земји на ЕУ и земјите од Европската економска област (ЕЕА). Оваа година комарецот е присутен во 13 земји.

„Во последниве години, видовме географско ширење на инвазивни видови комарци во претходно незасегнатите области во ЕУ/ЕЕА“, рече Андреа Амон, директор на ЕЦДЦ.

„Ако вака продолжи, можеме да очекуваме повеќе случаи, а можеби и смртни случаи од болести како што се денга, чикунгуња и Западен Нил. Напорите мора да се фокусираат на начините за контрола на популацијата на комарци, зголемување на надзорот и спроведување на мерки за лична заштита“.

Во 2022 година, во ЕУ/ЕЕА беа пријавени 1.133 човечки случаи и 92 смртни случаи од инфекција со западно нилскиот вирус, од кои 1.112 беа локално заразени во 11 земји, што е најголем број случаи од врвот на епидемијата во 2018 година.

Локално заразени случаи пријавија Италија (723), Грција (286), Романија (47), Германија (16), Унгарија (14), Хрватска (8), Австрија (6), Франција (6), Шпанија (4) , Словачка (1) и Бугарија (1).

Во 2022 година имаше 71 случај на локална инфекција со денга во копното на ЕУ/ЕЕА, што е еднакво на вкупниот број на случаи пријавени помеѓу 2010 и 2021 година.

Локално заразени со денга треска пријавија Франција (65 случаи) и Шпанија (6 случаи).

Одржливите начини за контрола на популацијата на комарци вклучуваат отстранување на изворите на стоечка вода каде што се размножуваат комарците, користење еколошки ларвициди и промовирање на свеста на заедницата за контрола на комарците.

Мерките за лична заштита вклучуваат употреба на мрежи против комарци (по можност мрежи обработени со инсектициди) или спиење и одмор во затворени или климатизирани простории, користење на прозорски мрежи, носење облека што покрива поголем дел од телото и употреба на средства за заштита од комарци.

Подигнувањето на свеста кај јавноста, здравствените работници и патниците за болестите што ги пренесуваат комарците е исто така од суштинско значење.

Денгата е вирусна инфекција предизвикана од вирусот на денга, кој се пренесува на луѓето со каснување од заразени комарци.

Болеста се пренесува преку комарците Aedes (особено Aedes aegypti на глобално ниво и Aedes albopictus во Европа), кои се размножуваат во или околу човечките живеалишта.

Денгата е ендемична во повеќе од 100 земји во Африка, Америка, Јужна и Југоисточна Азија и регионот на Западен Пацифик.

Инциденцата на денга драстично се зголеми во светот во последните децении.

Западнонилскиот вирус се пренесува меѓу птиците преку каснувања на заразени комарци Culex и, патем, луѓето и другите цицачи (на пример, коњите) можат да се заразат.

Околу 80 проценти од инфекциите со вирусот кај луѓето се асимптоматски.

Западнонилската треска е најчеста клиничка презентација и се карактеризира со ненадеен почеток на симптоми кои може да вклучуваат главоболка, малаксаност, треска, мијалгија, повраќање, осип, замор и болка во очите.

Постарите луѓе и лицата со ослабен имунитет се изложени на поголем ризик од развој на невроинвазивна болест на Западен Нил, која може да биде фатална. Не постои специфична профилакса или третман против болеста кај луѓето.

Слични содржини