Една чаша секој ден: Го намалува ризикот од срцеви заболувања

од Vladimir Zorba
20,K прегледи

Конзумирањето на сок од цвекло богат со нитрати може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања кај жените во менопауза, според истражувањето на Универзитетот Пен Стејт.

Имено, телото го претвора нитратот во азотен оксид, кој ги опушта и проширува крвните садови, го подобрува протокот на крв и го намалува крвниот притисок.

Во менопаузата, телото драстично го намалува производството на естроген, кој меѓу другото го одржува нивото на овој оксид.

Три големи цвекла

За целите на студијата, тим на истражувачи тестираше како сокот од цвекло влијае на здравјето на крвните садови во менопаузата кај 24 жени во 50-тите и 60-тите години.

Прво, работата на крвните садови на испитаниците беше тестирана пред да земат две чаши сок од цвекло (70 ml) како почетна доза.

Тие потоа пиеле една чаша концентриран сок од цвекло секое утро во текот на една недела, при што секоја порција содржи еднаква количина на нитрати како три големи цвекло.

По неколку недели од нив било побарано да пијат сок од цвекло од кој биле отстранети нитратите. Потоа, нивната васкуларна функција беше тестирана уште еднаш.

Резултатите покажаа дека секојдневното пиење сок од цвекло богат со нитрати го подобрува протокот на крв кај овие жени.

Исто така, истражувањето е важно бидејќи ризикот од срцеви заболувања се зголемува со менопаузата. Имено, по намалувањето на нивото на естроген, жените се еднакви со мажите по степенот на овој ризик.

Намалување на ризикот од срцеви заболувања

Нитратите често се додаваат во храната – како што е преработеното месо – но имаат потенцијал да го зголемат ризикот од рак. Сепак, нитратите добиени од растително потекло имаат кардиоваскуларни придобивки бидејќи човечкото тело може да ги претвори во азотен оксид, што нитратот додаден во месото не може.

Зеленчукот добива нитрати од почвата каде што се одгледува. Тие се особено богати со зелен лиснат зеленчук како спанаќ или рукола, како и цвекло, целер и моркови.

Истражувањата покажуваат дека редовната употреба на овие намирници може да помогне во одржувањето на кардиоваскуларното здравје.

Наодите од студијата беа објавени во списанието „Frontiers in Nutrition“.

Слични содржини