ЕУ издвојува 276 милиони евра за изградба и обнова на мигрантските кампови во Грција

Европската унија ќе одвои 276 милиони евра за изградба и реновирање на пет кампови со мигранти на грчките острови, изјави еврокомесарот Илва Јохансон за време на нејзината посета на Лезбос.

Европскиот комесар задолжен за миграција дојде во посета со намера да изврши притисок врз грчката влада да го забрза отворањето на нови кампови за мигранти на островите Самос, Хиос, Кос и Лезбос пред зимата.

Таа исто така ја повика Турција итно да ги врати мигрантите вратени од Грција. Поканата е испратена во пресрет на претстојното заминување на лидерите на ЕУ во Турција, на 6 април.

На прашањето за обвинувањата упатени кон грчката крајбрежна стража за враќање на мигрантите назад во Турција додека се обидувале да го преминат Егејското Море, таа побара од Грција да стори повеќе и да спроведе истраги за тоа.

Грчката крајбрежна стража е обвинета за купување луѓе во гумени чамци кои се обидуваат да преминат во Грција од блиската Турција, или веднаш по пристигнувањето на грчките острови, да ги стават во чамци за спасување и да ги влечат на морската граница со Турција, каде што ги оставаат. Грчки официјални лица ги отфрлија обвинувањата како лажни вести и пропаганда на турските власти.

Слични содржини