Ѓукановиќ за Балашевиќ: Останав без одличен пријател

од Nikola Popovski

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, испратил телеграма со сочувство по повод смртта на Ѓорѓе Балашевиќ до неговото семејство.

„Искрено ме растажи веста за ненадејната смрт на вашиот драг сопруг и родител, Балашевиќ, голем човек и универзален уметник, кој одбележа и разубави една епоха. Останав без сигурен пријател, а Црна Гора без свој ценет обожавател“, рече Ѓукановиќ.

Тој понатаму изјави дека сите генерации низ цела поранешна Југославија го сметаат и сè уште го сметаат поетското и музичкото дело на Балашевиќ за свое.

„Заедно со ненадминливиот шарм и уникатен дух на Џоле и неговите песни, кои беа составен дел од сите наши радости, полесно ни беше да ги издржиме заедничките предизвици и несреќи што нè снајдоа. Затоа Подгорица, Цетиње, Загреб, Сплит, Љубљана, Марибор, Сараево, Скопје и многу други градови жалат заедно со вас денес, исто како и Нови Сад, додека водечките светски медиуми известуваат за неговата смрт“, истакнува Ѓукановиќ.

Според него, од исчезнувањето на Југославија, ниту едно лице не го разбудило и поврзало најдоброто и најблагородното меѓу луѓето во поранешните заеднички простори со неговото заминување.

„Пеење со трепет и низ солзи и „Само да нема војна“, неговата песна која се чини стана евергрин. Ѓорѓе ќе го паметам по многу добри работи, и како пријател кој пред петнаесетина години ми испрати едно од најубавите, најсмислените и најмили писма што некогаш сум ги добил, отворено писмо кое за жал не ја изгуби својата важност, што би било добредојдено од тие страни и денес. Потпишан со имињата на Алекса, Јелена, Јована и Оља, со забелешка дека единствено во животот тој не бил странец во Црна Гора. И не, како што ќе биде за вас, во знак на почит кон Ѓорѓе, Црна Гора секогаш ќе биде татковина. Ве молам, во име на граѓаните на Црна Гора, во мое име и во име на моето семејство, прифатете ги изразите на најдлабокото сочувство“, изјави Ѓукановиќ.

loading...

Слични содржини