ИДЕАЛЕН ЗА ПРАЗНИЧНО ВРЕМЕ: Овој ЧАЈ го поттикнува варењето после обилен оброк

од Nikola Popovski

Претпразничната атмосфера вклучува гледање со пријателите, ручеци и доцни вечери, со многу храна, големи закуски со месо, риба, слатки и солени, што може да влијае на дигестивниот тракт.

За да му помогнеме на нашето тело во тие моменти, потребни ни се два сојузници: прошетки и билни чаеви, кои се природни системи за подобрување на варењето и метаболизмот.

Совршениот билен чај кој бабите го подготвувале навечер за да можат сите членови на семејството да ги сварат во стомакот вкусните оброци ја содржи главната состојка, рузмарин.

Рузмаринот главно се состои од вода, витамини, минерали, влакна и е полн со антиоксиданси, а различни истражувања докажале дека рузмаринот одлично делува на варењето и активирањето на цревата.

Рецепт за чај од рузмарин

Сварете тенџере со вода со грст свежи листови рузмарин, оставете да отстојат околу десет минути, по можност со ставен капак. Потоа исцедете го и пијте додека е уште топол.

Секое додавање на сок од лимон или портокал ќе донесе дополнителни придобивки за оваа „инфузија“.

Ако сте јаделе тешки оброци, можете да пиете еден билен чај по вечерата и еден следното утро, на празен стомак. Покрај тоа што ќе им помогне на цревата, овој билен чај ќе помогне и да се изгуби чувството на тежина типично за „потешките“ оброци.

Слични содржини