Имате чувство дека „паѓате“ во сон? Еве што значи тоа

Ние многу добро знаеме дека очајно ни треба спиење, дека е најздраво да спиеме од шест до осум часа и дека секогаш треба да се будиме во исто време за да бидеме здрави, но има и некои други прашања на кои многумина би сакале да одговорат.

Експертите избраа неколку од најчестите и најинтересните, а нив ги пренесува Daily Mail.

Сигурно го знаете чувството кога се грчите во сон затоа што се чувствувате како да паѓате, па се прашувате како и зошто се случило тоа? Експертите велат дека обично 45-60 минути откако ќе заспиеме, започнува РЕМ фазата на спиење – сонуваме во него и сите мускули се парализирани, нема контрола над сопственото тело. Ако се најдеме во период полн со стрес, замор и ако не спиеме добро, РЕМ фазата ќе се појави дури и пред телото да биде подготвено, односно пред мускулите да се парализираат. Затоа, тогаш ќе започнат соништата, а телото ќе реагира на сцените што ги гледаме. Ваквото грчење е безопасно, но тоа е доволен знак дека не спиете добро.

Бидете уморни и првото нешто што ќе го видите во огледало се темни кругови или кеси под очите, или темни кругови под очите? Тие се последица на исцрпеност – крвните садови се повидливи затоа што телото е дехидрирано. Логично, колку сте повеќе исцрпени и уморни, толку сте повеќе дехидрирани и потемните очни капаци. Се разбира, нивната видливост има врска со генетиката – некои луѓе се гледаат природно. Покрај тоа, колку повеќе старееме, толку повеќе ги забележуваме бидејќи кожата ја губи потребната количина на колаген.

Друга работа што луѓето ги интересира е зошто имаме лош здив наутро? Експертите велат дека значително помалку плунка се произведува во текот на ноќта, поради што се суши усната шуплина и се ослободуваат соединенија што содржат сулфур. Остатоците од храна помеѓу забите, инфекциите и навиките за пушење поттикнуваат дополнителен раст на бактериите, што дополнително го влошува целокупниот впечаток. Многу е важно да ги миете забите и пред и после спиењето со цел да го намалите лошиот здив.

 

 

Слични содржини