„Инфицираните со делта сојот носат 1.000 пати повеќе вируси во себе“

од Берта Китинска

Делтата варијанта на ковид е една од најзаразните респираторни заболувања што некогаш ги виделе научниците, рече директорот на Центарот за контрола и превенција на болести, Рошел Валенски во четвртокот.

Варијантата е многу заразна, главно затоа што луѓето заразени со делта-вирус носат до 1.000 пати повеќе вируси во носот отколку од оригиналниот вид, покажуваат новите податоци.

„Делта варијантата е поагресивна и многу попренослива од претходните циркулирачки соеви“, рече директорот на ЦДЦ, д-р Рошел Валенски, на новинарите во брифингот во четвртокот.

Делта варијантата брзо се рашири низ Соединетите држави и во моментов опфаќа повеќе од 83 проценти од случаите истражени во САД, во споредба со 50 проценти во неделата на 3 јули.

Седумдневниот просек на нови случаи се зголеми за 53 проценти во однос на минатата недела, во моментов на 37.674 нови случаи на ден. Бројот на хоспитализации се зголеми за 32 проценти во споредба со минатата недела на околу 3.500 на ден, а бројот на смртни случаи исто така се зголеми за 19 проценти во истата временска рамка на околу 240 на ден.

„Овој вирус нема да се откаже и продолжува да ја бара следната ранлива личност што ќе ја зарази“, рече директорката на ЦДЦ, Рошел Валенски.

Вирусот се шири низ окрузите во САД со ниски стапки на вакцинација, додека областите со високи стапки на вакцинација имаат пониски стапки на нови случаи.

Слични содржини