Катанец за Барса доколку не плати 420 милиони до крајот на годината!

од Nikola Popovski

Шпанските медиуми јавуваат дека Барселона мора да плати 420 милиони евра долг до крајот на годината за да избегне банкрот.

Финансиските проблеми на петкратниот европски шампион се веќе главни вести од стадионот „Камп Ноу“ веќе некое време. Извештаите од Шпанија ја опишуваат состојбата на долгот како „бегство“, бидејќи лесно е дозволено да се излезе од контрола, во бројки што ги загрижуваат навивачите.

Се додава дека долгот е распределен на 480 милиони евра долгорочно, во текот на годината и 420 милиони евра во краток рок, што значи дека каталонскиот гигант должи околу 900 милиони евра.

Иако клубот се согласи со играчите да ги намалат платите, со што ќе заштедат 170 милиони евра, прашање е само одложување, бидејќи во следните четири години на играчите ќе им треба да им исплатат 45 милиони евра годишно.

Долгот на Барселона се зголеми повеќе од двојно во последната година. Според „Марка“, долгот од летото 2019 година од 217 милиони евра, порасна на 488 милиони во јуни 2020 година.

Слични содржини