Колев за БГНЕС: Македонија намерно бара конфликт со Бугарија за да не влезе во ЕУ

од Nikola Popovski

Говорот на омраза е длабоко и трајно воспоставен во реториката не само во учебниците во РС Македонија, туку и на јазикот што го користат новинари и политичари. Ова е особено видливо во темата за потеклото на Бугарите и тезата позната уште од времето на Титова Југославија дека Бугарите имаат турко-монголско и татарско потекло, што е еден од начините на манипулација во македонското општество, вели Петар Колев, лидерот на партијата Граѓанско демократска унија, во текст напишан специјално за бугарската агенција БГНЕС.

Според него, за разлика од бугарското општество, каде што има вистинска дебата на тема Македонија, во РСМ нема ниту такво „за“ или „против“ решавање на проблемот со Бугарија.

„Позициите се еднострани. Тезите што се лансираат во општеството се повеќе пропагандни отколку со јасна визија и желба за решавање на отворени прашања. Ова може да го утврди секој. Доволно е да гледате телевизија и таму од утринските програми до вечерните блокови и студија за дискусии нема позитивни и негативни страни, и сите учесници, вклучително и новинарите кои се домаќини на разговорите, имаат јасен став против Бугарија или остар и динамичен јазик на омраза кон Бугарија“, наведува Колев.

Тој истакнува дека Македонија намерно и наменски бара конфликт со Бугарија за да не стане членка на Европската унија.

„И тоа не сака да се случи, затоа што денешните македонски политичари и партиски лидери не можат да постојат во нормална, здрава и европска земја, како што сака РСМ. Тие се заинтересирани само за заштита на нивните лични и економски интереси“, смета Колев.

Слични содржини