Рамуш Харадинај објави дека се согласил да биде испрашуван од Хаг следната недела и не сака да го  прави тоа како премиер. Тој нагласи дека ја информирал владата дека се повлекува и побара од претседателот Хашим Тачи да распише предвремени парламентарни избори .

Специјалниот суд на Косово во Хаг беше формиран по извештајот на Советот на Европа во 2011 година, во кој беа наведени наводи за масовни воени злосторства извршени од страна на етнички Албанци, припадници на Ослободителната војска на Косово .

Судот почна да ги доведува во прашање некои поранешни косовски борци оваа година.

Харадинај беше еден од високите команданти на Ослободителната војска на Косово за време на војната.