Лога реагира на изјавата на Мицкоски: Времето кога партиите во Северна Македонија се однесуваа како во свој приватен двор заврши во 2017 година

од Milan1
1,4K прегледи

„Времето кога политичките партии во Северна Македонија се однесуваа како во свој приватен двор заврши во 2017 година, и тоа благодарение на западната ориентација на земјата и процесот на интеграција координиран со Европската Унија.

Документите што Северна Македонија ги има усогласено со Брисел се обврски што произлегуваат од таа агенда, како што се: Развојната секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година, Патоказот за Владеење на Правото и Планот за Раст на ЕУ.

ОЦЕНСКАТА МИСИЈА на ЕУ (Експертскиот тим, предводен од Бранко Хрватин, поранешен претседател на Врховниот суд на Хрватска) ги даде своите забелешки и препораки во врска со Судскиот совет и тие препораки од ИЗВЕШТАЈОТ се спроведуваат од страна на државните институции.

Тенденцијата за дисциплинирање на судството преку јавни и општи пораки не помага во изградбата на Владеење на Правото; индивидуална одговорност треба да постои и тоа го поддржуваме во секој момент, денес и секогаш кога има прекршување“, стои во реакцијата на министерот Лога на изјавата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски за писмото испратено до меѓународниот фактор за ,,упад“ на парламентарното мнозинство во уставни и независни институции“.

Слични содржини