Љубомората е опасна работа, ова се најдобрите начини како да се ослободите од неа

од Stefanija Kuzmanovska

Партнерите честопати се љубоморни во врската ако, на пример, маж се дружи со друга жена или ако на жената ѝ ласка друг маж. Да се ​​биде заштитнички настроен кон вашата сакана не е проблем, но станува проблем кога таа љубомора ќе се претвори во опсесија. Со текот на времето, оваа опсесија почнува да создава растечки раздор меѓу луѓето и врската полека почнува да се распаѓа.

Да се ​​биде малку љубоморен на партнерот кој поминува време со семејството или пријателите не е лошо и всушност ви кажува дека се грижите за таа личност. Но, кога размислувањето станува премногу опсесивно и кога ќе започнете да се сомневате во себе поради дружењето на вашиот партнер со други луѓе, време е да направите чекор назад.

Љубомората најчесто е предизвикана од несигурност. Сите ние сакаме да бидеме посакувани и да нè сакаат другите, но ако не се сакаме себеси, тоа ќе влијае и на нашите односи. Љубомората е многу чест проблем во врската, а ова се најдобрите начини како да се ослободите од неа и да не бидете љубоморни во врската.

Размислете зошто се чувствувате така
Понекогаш љубомората едноставно значи дека ви недостасува вашиот партнер и сакате да поминете повеќе време со него. Таков проблем лесно се решава. Но, поголем проблем е ако љубомората доаѓа од вашата несигурност. Тогаш треба добро да работите на неа за да не ја уништите добрата врска.

Јасно комуницирајте
Штом дознаете кој е виновен за љубомората, јасно искомуницирајте го проблемот со вашиот партнер. Ако чувствувате дека тој не поминува доволно време со вас, признајте му го тоа на вашиот партнер. Ако се сомневате дека не е верен или дека неговите постапки ви предизвикуваат љубомора, јасно дајте му го тоа до знаење. Можеби не е најлесната работа на светот, но е многу полесно отколку да се живее со љубомора. Ако, пак, љубомората произлегува од вашата несигурност, тоа е исто така нешто што треба да го знае вашиот партнер.

loading...

Слични содржини