Мали: Литиумот е огромна можност, од нас зависи дали ќе ја искористиме шансата

од Vladimir Zorba
46 прегледи

Министерот за финансии Синиша Мали денеска изјави дека литиумот е важен бидејќи без него нема мобилни телефони или електрични автомобили и дека кога зборуваме за литиум во Србија не зборуваме само за рудникот, туку за целиот синџир на вредност, кој го вклучува отварање фабрика за акумулатори и електрични фабрички возила, што би донело од 10 до 12 милијарди евра годишно.

„Тој синџир практично би донел 16 отсто од БДП“, рече тој за дневникот на РТС.

Додаде дека „од нас зависи дали ќе ја искористиме можноста што ја имаме“ и изјави дека „се отвора дискусија за позитивните и негативните страни и дека приоритет ќе бидат еколошките стандарди“.

Слични содржини