Маск заврши на суд поради измама

од Vladimir Zorba
273 прегледи

Американскиот суд води судски процес против сопственикот на Twitter, Елон Маск, за наводно измама на неговите акционери со тоа што предолго не објавил дека веќе инвестирал во социјалната мрежа, која подоцна ја купил и ја преименувал во X.

Во одлуката објавена денеска, американскиот судија Ендрју Картер пишува дека акционерите со заедничка тужба ќе се обидат да докажат дека Маск намерно ги измамил со тоа што не објавил дека веќе купил 5 отсто од акциите на Twitter 11 дена подолго од пропишаниот рок.

Акционерите предводени од пензискиот фонд на Оклахома пожарникари тврдат дека Маск заштедил повеќе од 200 милиони долари со зголемување на својот удел во Твитер, додека тајно разговарал за плановите со неговото раководство, пред да открие во април 2022 година дека веќе поседува 9,2 отсто.

Оваа акција ја платил по вештачки ниски цени, тврдат тужителите. Адвокатите на Маск, пак, тврдат дека тој е еден од „најзафатените луѓе во светот“ и дека „ненамерно“ не го објавил навреме процентот на акции.

Судијата Картер рече дека не може да „заклучи“ дека Маск е преморен ако има време да купи акции, да се сретне со директорите и да објавува за Twitter во исто време.

Маск на крајот го купи Twitter за 44 милијарди долари.

Слични содржини