Меморијален центар Сребреница: Усвојувањето на резолуцијата го затвора поглавјето од борбата за вистината за геноцидот

од Илинка Илиоска

Меморијалниот центар Сребреница-Поточари и гробовите за жртвите од геноцидот од 1995 година и здруженијата кои ги здружуваат семејствата на жртвите на геноцидот го поздравуваат усвојувањето на Резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации на Меѓународниот ден на размислување и Комеморација на геноцидот во Сребреница 1995 година, пренесе Н1.

„Со усвојување на Резолуцијата и ставање на Денот на сеќавање на геноцидот во Сребреница во официјалниот календар на Обединетите нации, го означува последното поглавје на патот кон признавање на геноцидот од страна на глобалната светска заедница. Со пресудите на Меѓународниот суд на правдата и Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија, ја завршуваме тридецениската борба за признавање на вистината за Сребреница. Голема благодарност до дипломатијата на Босна и Херцеговина и на сите пријатели на Босна и Херцеговина кои направија се за да ја поздрават оваа вест“, изјави директорот на Меморијалниот центар, Емир Суљагиќ.

Тие велат дека борбата против негирањето на геноцидот ќе продолжи, но дека јавноста треба да ги тргне од фокусот на вниманието оние кои негираат и да ги гледа како изолирани случаи на неуспешна политика.

„Пред нас е продолжување на собирањето информации поврзани со потрагата по исчезнатите во геноцидот, на што институтот за исчезнати лица на Босна и Херцеговина и МКИЛ работат напорно. Во исто време, фокусот на работата на Меморијалниот центар ќе биде ставен на создавање алатки за едукација на идните генерации и интернационализација на изучувањето на геноцидот во Сребреница, каде што Резолуцијата е основа за нови партнерства и можности. за соработка. Конечно, Меморијалниот центар и државата Босна и Херцеговина треба да станат меѓународен актер во борбата за спречување на злосторствата против човештвото и геноцидот во современите конфликти“, забележува Суљагиќ.

За мајките кои ги загубија своите најблиски во геноцидот во Сребреница, усвојувањето на Резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации на Меѓународниот ден на размислување и комеморација на геноцидот во Сребреница во 1995 година ја претставува долгоочекуваната правда и признавање.

„Со усвојувањето на Резолуцијата ја постигнавме правдата за нашите најблиски и се погриживме нивната жртва никогаш да не биде заборавена. Ова е момент кој не потсетува на нашата обврска да ја продолжиме борбата против негирањето на геноцидот и да изградиме општество засновано на вистината, правдата и помирувањето“. – изјави од Здружението на движењето на мајките на енклавите Сребреница и Жепа, Здружението на жени од Подриње, Здружението на мајки од Сребреница и Здружението на жени од Сребреница.

Меморијалниот центар во Сребреница ќе продолжи да биде мост на меѓурелигиски и меѓуетнички дијалог и ќе остане водечка државна институција на патот да обезбеди почит за сите жртви од војните во 1990-тите.

„Бошњаците, босанските муслимани, како народ што е жртва на геноцид во Сребреница, денеска добија дел од правдата и вистината. Тоа му го должеа цивилизацијата и историјата. Ние како граѓани на Босна и Херцеговина сме должни да градиме мир, да ја зачуваме стабилноста и да создаваме можности за градење дијалог заснован на толеранција, вистина и владеење на правото. Победивме, затвораме тешко поглавје за нашата земја. Патот беше долг, траеше со децении. Денес и оваа Резолуција даваат надеж дека е време ова општество да заздрави. Излегуваме од позицијата на жртви и имаме механизам во наши раце да бидеме тие кои ќе им помагаме на другите на кои им е потребна и ќе направиме се за изразот „никогаш повеќе“ навистина да има тежина и значење“, додаде Суљагиќ.

Меморијалниот центар во Сребреница изрази благодарност до претставниците на институциите, медиумите, граѓанските организации, академската заедница во земјата и светот за поддршката во текот на застапувањето за усвојување на Резолуцијата. „Посебно им благодарам на членовите на тимот на Меморијалниот центар и на нашите надворешни соработници за одличната работа што се крие зад нас. Вредеше“, заклучи Суљагиќ.

Слични содржини