Microsoft објави принципи за поттикнување на иновациите и конкуренцијата во вештачката интелигенција

од Vladimir Zorba

Претседателот на Microsoft, Бред Смит, во понеделникот објави серија принципи за поттикнување на иновациите и конкуренцијата во вештачката интелигенција (ВИ) како признание за улогата на компанијата како лидер на пазарот во технологијата, потег што може да ја спречи загриженоста за нејзината доминација.

Потегот на американскиот технолошки гигант доаѓа во услови на загриженост од конкурентите и антимонополските регулатори за пазарната моќ на Microsoft, засилена неодамна со неговата соработка со креаторот на ChatGPT OpenAI.

Microsoft стави чет-ботови во своите основни производи како што се софтверот Office и пребарувачот Bing во текот на изминатата година, привлекувајќи деловни клиенти кои сакаат да го испробаат следното откритие на технолошката индустрија.

„Додека влегуваме во нова ера заснована на вештачка интелигенција, веруваме дека ова е најдобро време да ги артикулираме принципите што ќе водат како ќе управуваме со нашата инфраструктура за централно вештачка интелигенција и други критични средства за вештачка интелигенција низ целиот свет“, рече Смит за време на Мобилниот Конгрес во Барселона.

Принципите за пристап до вештачката интелигенција имаат за цел „делумно да се осврнат на растечката улога и одговорност на Microsoft како иноватор на вештачка интелигенција и лидер на пазарот“, рече Смит.

„Со објавување на овие принципи, ние сме посветени да обезбедиме широк технолошки пристап потребен за да ги поттикнеме организациите и поединците ширум светот да развиваат и користат вештачка интелигенција на начини кои ќе му служат на јавното добро“, додаде тој.

Принципите вклучуваат обезбедување пристап и поддршка за развивачите на вештачка интелигенција, обезбедување широк пристап до модели и алатки за вештачка интелигенција за развивачите на софтверски апликации ширум светот и обезбедување јавни API (интерфејси за програмирање на апликации) за да им се овозможи на програмерите пристап и користење на модели со вештачка интелигенција во Microsoft Azure.

Дополнително, Microsoft нема да користи не-јавни информации или податоци од градење и распоредување на модели со вештачка интелигенција на програмери во Microsoft Azure за да се натпреварува со тие модели и ќе им овозможи на корисниците на Microsoft Azure лесно да извезуваат и да ги префрлаат своите податоци на друг провајдер на облачни услуги.

Слични содржини