Актуелно
Почетна / Актуелно / Откриено зошто Ковид-19 предизвикува губење на чулото за мирис

Откриено зошто Ковид-19 предизвикува губење на чулото за мирис

Од првите извештаи што пристигнаа од Вухан, Иран, а подоцна и од Италија, знаевме дека губењето на чувството за мирис или аносмија е значаен симптом на болеста. Сега, по неколкумесечни извештаи и клинички наоди, мислиме дека имаме модел како овој вирус може да предизвика губење на чувството за мирис.

Една од најчестите причини за губење на чувството за мирис е вирусна инфекција, како што е обична настинка, синуси или други инфекции на горниот респираторен тракт. Коронавирусите, кои не предизвикуваат смртоносни заболувања, се една од причините за настинки и се знае дека предизвикуваат губење на чувството за мирис.

Во повеќето од овие случаи, чувството за мирис се враќа кога симптомите се јасни, бидејќи нејзиното губење е едноставно последица на блокирање на носната шуплина, што ги спречува молекулите на аромата да ги достигнат миризливите рецептори во носот.
Во некои случаи, губењето на чувството за мирис може да трае со месеци, па дури и со години. За новиот коронавирус – САРС-КоВ-2, моделот на губење на чувството за мирис е различен. Многу луѓе со ковид-19 пријавиле ненадејно губење на мирис и потоа ненадејно и целосно враќање на нормален мирис за една или две недели.

Интересно е што многу од овие луѓе рекоа дека нивниот нос е чист, така што загубата на мирис не може да се припише на блокирана носна шуплина. За другите, губењето на мирис беше продолжено, а неколку недели подоцна тие сè уште немаат чувство за мирис. Секоја теорија за аносмија во ковид-19 мора да ги објасни двата модели, пишува порталот conversation.com.

Ова ненадејно враќање на нормален мирис сугерира опструктивно губење на мирис во кое молекулите на аромата не можат да ги достигнат рецепторите во носот.

Сега кога имаме КТ скенирањето на носната празнина и синусите на луѓето со губење на чувството за мирис како резултат на ковид-19, можеме да видиме дека делот од носот кој е одговорен за мирис е оксафинална цевка блокирана од отечено меко ткиво и слуз, познат како синдром на расцеп.
Остатокот од носот и синусите изгледаат нормално, а пациентите немаат проблеми со дишењето преку носот. Знаеме дека начинот на кој SARS-CoV-2 го инфицира телото се врзува за ACE2 рецепторите на површината на клетките лоцирани во горната линија на дишните патишта.

Протеинот наречен TMPRSS2 потоа му помага на вирусот да ја нападне клетката. Откако внатре, вирусот може да се повтори, предизвикувајќи воспалителен одговор на имунолошкиот систем.

Тоа е почетната точка за хаосот и уништувањето што овој вирус еднаш го предизвикува во телото. На почетокот мислевме дека вирусот може да зарази и уништи миризливи неврони. Овие се клетки кои го пренесуваат сигналот од аромите на аромата во носот до областа во мозокот каде што овие сигнали се толкуваат како „мирис“.
Сепак, меѓународната соработка неодамна покажа дека ACE2 протеините не се најдени на миризливи неврони. Но, тие се наоѓаат на клетки наречени „сусентакуларни клетки”, кои поддржуваат миризливи неврони.

Очекуваме дека овие придружни клетки веројатно ќе бидат оние оштетени од вирусот, а имунолошкиот одговор би предизвикал отекување на таа област, но ќе ги остави неисправните неврони непроменети, пренесува Н1.

Кога имунолошкиот систем е соочен со вирусот, отокот престанува и атомите со арома имаат јасен пат до нивните несакани рецептори и чувството за мирис се враќа во нормала.
Зошто мирисот не се враќа во некои случаи?

Ова е повеќе на ниво на теорија, но произлегува од она што го знаеме за воспалението во другите системи.

Воспалението е реакција на телото на оштетување и резултира во ослободување на хемикалии кои го уништуваат вклученото ткиво. Кога ова воспаление е силно, другите блиски клетки почнуваат да се оштетуваат. Ова се смета дека е поврзано со втората фаза во која се оштетени миризливите неврони.

Заздравувањето на миризбата е многу побавно, бидејќи на олфакторните неврони им треба време да се регенерираат со снабдување на матични клетки во носната слузница.

Првичното закрепнување честопати се поврзува со изменет мирис, феномен познат како паросмија, во кој работите не мирисаат како некогаш.

loading...