Paypal активираше плаќање со крипто кај трговци на мало

од Vladimir Zorba

PayPal конечно ја активираше функцијата „Checkout with Crypto“, која им овозможува на корисниците да ги претворат своите пари во фиат валути, како и да плаќаат кај милиони трговци кои прифаќаат криптовалути во нивните портфолија.

Платежниот гигант воведе ажурирање на својата апликација PayPal, што овозможува услугата да се плаќа автоматски за клиентите со доволен биланс на криптовалута за покривање на купувањето.

Сите трансакции се порамнуваат во американски долари, се додаваат во пораката и се претвораат во фиат валута за бизнисот по стандардните девизни курсеви на Paypal.

Услугата ќе биде достапна за сите нејзини триесет милиони трговци, потег што може значително да ја зголеми употребата на криптовалути во секојдневното тргување. За да ја стартува функцијата за американските трговци на мало кои прифаќаат PayPal, платежниот гигант се спои со Paxos Trust Company, регулиран снабдувач на производи и услуги за криптовалути.

Клиентите со седиште во Велика Британија, исто така, ќе можат да купуваат, држат и продаваат четири криптовалути, првично вклучувајќи Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash и Lightcoin. Овие крипто-монети потоа може да се користат за купување предмети од продавачи кои прифаќаат PayPal ширум светот.

На други места, мрежата со седиште во Калифорнија истражува аквизиции на компании за криптовалути, бидејќи планира да го прошири опсегот на крипто-средства.

PayPal, исто така, истражува лансирање на платформа за тргување со акции за клиенти во Соединетите Држави, откако најми ветеран од брокерската индустрија за да го предводи нејзиниот оддел „Invest in PayPal“.

Платежниот гигант јасно гледа вредност во комбинирањето на трговијата и крипто-трансакции со плаќањата, бидејќи интеграцијата им овозможува на клиентите на неговата двонасочна мрежа, која ги вклучува и PayPal и Venmo, да ги чуваат и инвестираат своите пари во истиот екосистем.

Слични содржини