Печена пастрмка со зеленчук

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 4 пастрмки

– 1 главица кромид

– 4 чешниња лук

– 1 морков

– магдонос, рузмарин

– ловоров лист

– лимон

– сол, бибер

– малку бело вино

– маслиново масло

Подготовка:

Исчистете ја и посолете ја пастрмката.

Кромидот и лукот се сечкаат ситно, а морковот се ренда на крупно ренде. Магдоносот се сецка ситно, се посолува, се додава малку бибер и масло, па се меша и со сето тоа се полни пастрмката.

Плехот убаво подмачкајте го, па ставете ги пастрмките, прелијте со маслиново масло и бело вино.

Додадете рузмарин, ловоров лист и печете на 200 степени додека не поруменат.

Додека се пече, повремено прелијте ги со маснотијата од тавата.

Врз пастрмката исцедете го лимонот, па послужете со варени компири или со ориз.

Слични содржини