PlayStation 5 ќе добие опција за проширување со SSD ова лето

од Берта Китинска

Бидејќи гледаме се повеќе и повеќе игри со огромни големини (Call of Duty и Cyberpunk 2077 заедно заземаат околу 250 GB), внатрешниот SSD од 825 GB достапен за PlayStation 5 полека станува недоволен. Сега се појавија информации дека корисниците конечно ќе добијат опција да вметнат друг „драјв“ во празниот отвор за проширување М.2 во конзолата PlayStation 5. „Блумберг“ известува дека тоа ќе биде можно во текот на летото оваа година.

Дополнителното складирање ќе биде овозможено преку ажурирање на фирмверот, што, наводно, ќе отклучи и поголеми брзини на ладење на вентилаторот за да се спречи прегревање. Откако ќе пристигне ажурирањето, корисникот ќе треба само да го отстрани пластичниот капак за пристап до отворот за складирање и да го инсталира уредот.

PlayStation 5 е компатибилен со сегашните и следната генерација на PCIe 4.0 M.2 SSD дискови, но Sony се очекува да објави список на модели што треба да бидат поддржани.

Конзолата PS5 доаѓа со 825 GB SSD, од кои само 667 GB се употребливи. Можно е да ги поврзете стандардните хард дискови со конзолата преку USB слот, но тие работат само со постари игри на PS4.

loading...

Слични содржини