По Тејлор Свифт, и Бијонсе доби личен новинар: Се знае и колкава ќе му биде платата

од Vladimir Zorba
551 прегледи

По огласот за работа за репортер за покривање на турнејата на Тејлор Свифт, најголемиот американски синџир весници Gannett објави нова позиција – „хроничар на музиката, модата, културното и економското влијание на Бијонсе“.

Покрај тоа што генерираат луди нивоа на ентузијазам кај фановите, двете американски суперѕвезди имаат и голема моќ над американската економија. Тоа е затоа што еден типичен обожавател на Тејлор Свифт троши 1.500 американски долари за да присуствува на нејзиниот концерт, вклучувајќи ги трошоците за билети, хотели, летови и храна.

Се проценува дека фановите на Бијонсе ќе потрошат уште повеќе за време на нејзината турнеја – околу 1.800 долари за вкупното искуство.

Севкупно, нивната кампања се чини дека го зголеми американскиот бруто домашен производ во третиот квартал за 5,4 милијарди американски долари. Тоа го забележуваат и креаторите на политиката, економистите во големите банки и коментаторите на финансискиот пазар, пишува Блумберг.

Двете нови работни места нудат слични плати и бенефиции. Новинарите ќе заработуваат меѓу 21,63 и 50,87 долари на час. Тоа се околу 100.000 долари годишно, ако се претпостави 40-часовна работна недела.

Можеби најголемата предност на овие две работни места: новинарите ќе мора да патуваат во странство додека ги следат ѕвездите на нивната турнеја.

„Нашата улога е да ги следиме оние кои влијаат на нашето општество, влијаат врз животите и создаваат позитивни промени“, рече директорката на Gannett Content Кристин Робертс во изјавата.

Потенцијалните кандидати сепак ќе треба да направат избор – Свифт или Бијонсе.

– Имаме две отворени позиции. По еден за секој уметник – изјави портпаролот на Gannett.

Слични содржини