ПОЛИЦИЈАТА НАЈДЕ 18 КГ ЗЛАТО ВО ВОЗИЛО НА АВТОПАТ ВО БАВАРИЈА: Вредноста би можела да биде повеќе од МИЛИОН ЕВРА

од Vladimir Zorba

Во близина на Минхен, полицајци откриле 18 килограми злато во возило.

Во Баварија полицајци откриле 18 килограми злато во возило при контрола на автопат. Инцидентот се случи на Велики петок на раскрсницата Ашхајм/Исманинг североисточно од Минхен на А99, но дури сега е пријавен од сообраќајната полициска станица Хоенбрун.

„Неправилности“ на возилото

Во текот на истрагата, полицајците забележале одредени „неправилности“ на возилото, што на крајот довело до откривање на скривалиштето за шверцот.

Двајца мажи се привремено уапсени. Покрената е истрага поради сомнение за перење пари, а златото е одземено од државниот правобранител. Според полицијата, станува збор за самоизработени златни шипки без печатен каратен број кој го покажува процентот на злато во соодветната легура.

Вистинската вредност се уште не е утврдена

Вистинската вредност на златото сè уште е нејасна. Според сегашните цени на легалниот пазар на злато, 18 килограми од најевтината легура од осум карати би вределе повеќе од 400.000 евра.

Доколку се работи за чисто 24-каратно злато, вредноста би можела да биде повеќе од еден милион евра, пишуваат германските медиуми.

Слични содржини