Актуелно
Почетна / Актуелно / Постои едноставно објаснување зошто луѓето кои имаат мачки се позаштитени од коронавирус

Постои едноставно објаснување зошто луѓето кои имаат мачки се позаштитени од коронавирус

Откако познатиот виролог д-р Ана Глигиќ во интервју за „ српски Телеграф“ изјави дека досега „никој не бил заразен што има мачки“, многу луѓе одеднаш се заинтересирале за овие животни и дали тие го кријат лекот за САРС-CoV-2.

Дека мачките ни помагаат при создавање на антитела кон вирусот корона, за прв пат објави јавно еден полски лекар, кој живее и работи во Шпанија, и тоа токму со ковид пациенти.

Д-р Сабина Олек-Кондо, која работи на одделот за итни случаи во болницата во Мадрид, откри дека нејзините колеги кои имаат мачки воопшто не добиле коронавирус.

Д-р Олек-Кондо верува дека е можно луѓето кои имаат близок контакт со мачки секој ден да имаат антитела кон вирусот корона.
Како што вели, оние кои немаат домашни миленици редовно одеа на боледување затоа што инфекцијата беше неизбежна во моментите на најтешката епидемија во Шпанија.

Таа забележа слична шема кај пациенти со кои сака да зборува за ситуацијата дома. Открила дека повеќето од пациентите кои биле хоспитализирани немале домашни миленици.
Иако овие согледувања не се поткрепени со медицински докази, д-р Сабина Олек-Кондо верува дека одговорот лежи во вирусот мачкина корона (FCoV), кој не заразува луѓе, но може да создаде антитела кон САРС-CoV-2.

– Можно е луѓето кои имаат близок контакт со мачки секој ден да имаат антитела кон корона на мачката, а тие антитела можат да го уништат и вирусот на човекот. На крајот на краиштата, важноста на контактот со животните и нивното благотворно дејство врз човечкиот имунитет се докажани долго време – посочи таа.

Потребни се дополнителни истражувања на оваа тема, но докторката истакнува дека би била среќна да ги сподели своите набљудувања со вирусолозите и да го слушне нивното мислење. Засега, сигурно знаеме дека д-р Глигиќ се согласува со неа.

Лековите за мачки можат да им помогнат на луѓето

Лековите наменети за мачки можат да ги заштитат луѓето од вирусот корона, се најновите тврдења на научниците од Универзитетот во Алберта во Канада.

GC376 се користи кај инфективен перитонитис на мачки (FCoV), кој започнува во цревата и може да патува до мозокот и да биде фатален.

Инфективниот перитонитис на мачки е предизвикан од друг вид на коронавирус, но сега научниците тврдат дека тој може да го уништи познатиот „шилјак“ протеин на САРС-КоВ-2, кој напаѓа и луѓе.

Иако лекот сè уште не е тестиран на луѓе, истражувачите наведуваат дека овој лек може да дејствува како антивирусен лек против САРС-КоВ-2, што е доволен доказ за започнување на клинички испитувања што е можно побрзо.
Во моментов нема лекови што можат да лекуваат или да ги штитат луѓето од ковид, а лекарите користат бесплатна проценка со веќе достапни лекови.

Докажано е дека само еден лек, односно дексаметазон, може значително да го намали ризикот од смрт кај критично болни пациенти.

Затоа, сега светот, но и науката, сите свои надежи ги ставаат на GC376, и ако клиничките испитувања ја покажат својата ефикасност, наскоро би можело да им се даде на луѓето.

Мачки заболени од човечка корона?

Меѓу 10 и 15 проценти од мачките тестирани за вирус на корона за време на епидемијата во Вухан добиле САРС-КоВ-2.

Примероците од крв земени од повеќе од 100 мачки во кинески град меѓу јануари и март откриваат дека миленичињата го добиле вирусот од сопствениците, што значи дека ние сме тие што претставуваме закана за нив.

Ниту една мачка заразена со нашиот вирус на корона не покажа симптоми, но се верува дека вирусот може да биде смртоносен за домашните миленици.
Интересно е што Кинезите пронајдоа антитела на САРС-КоВ-2 кај 14,7 проценти од тестираните мачки.

Сепак, она што е најинтересно од сите, мачките не можеа да го пренесат вирусот на луѓето, па затоа не го ширеа понатаму.

loading...