Постојат дури 17 симптоми на корона и траат 12 дена, овие групи на луѓе се најзагрозени

од Aleksandar Petrovski

Короната се манифестира преку вкупно 17 различни симптоми, а секој пациент има просек од седум симптоми кои траат 12 дена, според една голема студија на Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Според нивната студија, најчести манифестации на болеста се кашлица, замор, главоболка и губење здив.

– Испитувањето е направено во периодот од 14 до 21 ден од тестирањето и утврдено е дека пациентите покажале вкупно 17 симптоми, од кои секоја во просек има манифестации од седум симптоми. Повеќето, 71 отсто, имале замор, 61 отсто кашлица и главоболка, а други вообичаени симптоми вклучуваат треска, болки во телото, губење на мирис и вкус, скратен здив … Симптомите кои траат најдолго се кашлицата, замор и останување без здив, а најкратката температура и грозница – се вели во студијата.

Исто така, податоците покажуваат дека скоро две третини од пациентите ја победиле короната по максимум 12 дена и дека овој број на денови претставува просечно времетраење на болеста.

– Некои изгубиле симптоми по само пет дена, а 65 проценти биле без никакви манифестации на болеста по 12 дена, а тој број претставува просечно времетраење на болеста „Ковид 19“ .Сепак, 35 проценти од испитаниците покажале некои симптоми дури и по две недели. Меѓу нив, секој втор пациент е постар од 50 години, секој петти меѓу 16 и 34 години и секој трет меѓу 35 и 50 години – утврдило истражувањето.

Истражувањата исто така покажаа кои истовремени заболувања се најризични за короната.

– Повеќето пациенти со сериозни симптоми биле меѓу оние кои имале висок крвен притисок, проследено со дебелина, психијатриско заболување, астма и дијабетес.

Епидемиологот д-р Никола Миленковиќ вели дека се спроведуваат истражувања во Ниш што е во согласност со светските истражувања, каде е донесена група на лекари и здравствени работници кои го прележале Ковид 19.

– Нашите првични резултати приближно се совпаѓаат со резултатите од ЦДЦ, оние што подоцна имаа потешка клиничка слика, имаа подолги последици. Истражувањето е намалено на три месеци по прележувањето, меѓутоа, во врска со истражувањето на ЦДЦ, кај нас најчесто се жалат на замор. Значи, тие имаат пад на енергија, потешко е да се искачат по скалите, а тоа е она што најчесто се појавува како последица на вирусот. На второ место е губење на здивот, тие имаат губење здив, иритирачка кашлица која сè уште останува во нив. Сепак, нашите истражувања покажуваат дека имаме помал број на луѓе, околу 30 проценти од оние кои се чини дека имаат некои потешкотии, причината може да биде што нашите здравствени работници генерално имале поблаги симптоми, немале тешка клиничка слика што ќе им остави последици – објаснува тој епидемиолог.

Она што покажува понатамошно истражување е дека помладата популација се опоравила побрзо до 30-годишна возраст и дека тие не почувствувале никакви последици една недела или две по закрепнувањето. Постарата популација, од друга страна, над 50 години се жали повеќе на хронични напади.

– Во моментов правиме истражување за времетраењето на имунитетот во однос на степенот на клиничката слика, досега некои од нашите прелиминарни истражувања покажуваат дека времетраењето на имунитетот е поголемо кај оние кои имале потешка клиничка слика. Ние се асоцираме на тоа со поголема количина на заразен агенс, односно дека организмот се борел потешко и дека во моментот има повеќе од тие мемориски клетки во организмот – вели д-р Миленковиќ.
Кога се заразувате со корона, просечниот период на инкубација е од пет до шест дена, со максимален период до 14 дена, но болеста може да трае многу подолго, дури и четири недели. Иако луѓето се најзаразни кога имаат симптоми (слично на сезонски симптоми на грип – треска, кивање, кашлање), постојат индикации дека некои луѓе можат да го пренесат вирусот иако немаат никакви симптоми или пред да се појават симптоми, што не е невообичаено со други вирусни инфекции. Сепак, она што ги загрижува некои што веќе прележале коронавирус е зошто тие биле позитивни долго време, дури и еден месец или подолго.

Одговорот го дадоа лекарите од нивното искуство, кои објаснуваат дека причина за позитивен тест може да биде големото присуство на вирусот во организмот, или пак остатоците од вирусот даваат позитивен тест.

Проф. Д-р Горан Станојевиќ, доктор со искуство во лекување на вирусот корона и еден од координаторите на ковид болници во Ниш, објаснува дека вирусот обично трае две недели, но дека во својата пракса тој наишол на случаи кога пациентите биле заразени подолго од тој период, и со полесно или асимптоматска клиничка слика.

– Постојат различни причини, но најчесто тоа е последица на реакцијата на самиот организам, дека е во т.н. соживот со вирусот. Пациентот поминува со одредена симптоматологија, сè е во ред, се санира по 14 дена, но дури и по тој период, тестот е се уште позитивен. Значи, човекот се чувствува излечен, но тој сепак е потенцијален носител – објаснува д-р Станојевиќ.

Дури и кога ќе поминат 14 дена, вирусот сè уште може да се најде во грлото и ждрелото, од каде се зема брисот, па понекогаш е потребно време да се изгуби целосно. Иако не постојат правила, некои показатели сугерираат дека тоа траело подолго кај оние лица кои имале поблага клиничка слика.

– Кога пациентот има поблага клиничка слика, па дури и нема симптоми, тој пие мултивитаминска терапија и треба да остане изолиран сè додека не добие негативен тест. На моето место во салата „Чаир“ во Ниш, каде што имавме пациенти со поблага клиничка слика или дури и лица без никакви симптоми, забележавме дека некогаш дури од петти пат добиваат негативен тест. Порано ги правеше луѓето нервозни бидејќи се чувствуваат добро, но сепак го имаат вирусот во нив. Затоа е многу важно да почекате да исчезне целосно. Читајќи ги резултатите од студиите од други земји, ова не се случува само кај нас, има примери од други земји каде што пациентите подолго се позитивни – вели д-р Станојевиќ.

loading...

Слични содржини