Предлог за ручек: Кременадли во сос од лимон

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

(за 3 лица)

– 3 поголеми или 6 помали свински кременадли без коски

– 3 чешниња лук

– мешавина од зачини од мајчина душица, оригано, босилек, лук во прав, сол и бибер

– 4-5 лажици путер

– сок од еден лимон

– малку рендана кора од лимон

– 1/4 шолја бело вино

– морска сол

– мајчина душица

– свежо мелен бибер

– павлака по желба

Подготовка:

Измиеното и исцедено месо посипете го со мешавина од зачини, натапкајте полека и пржете на половина од количината путер, загреан на средна температура, околу 6-7 минути од секоја страна страна.

Испржените кременадли се вадат на чинија и се покриваат да не се изладат.

Во тавата додадете вино, сок од лимон, кора од лимон, лук, малку мајчина душица, сол и бибер, намалете ја топлината, вратете го месото и динстајте околу 15-20 минути со едно вртење.

Повторно извадете го месото, додадете го преостанатиот путер, по желба малку павлака, оставете да зоврие, намалете ја температурата и гответе кратко додека не се згусне.

Со сосот прелијте ги испржените кременадли и послужете ги со прилог и салата по желба.

Слични содржини