Рецепт за чуроси

од Stefanija Kuzmanovska

Чуросите се меѓу омилените слатки на Шпанците, се јадат за појадок со шолја кафе, но и преку ден, најчесто посипани со шеќер.

Состојки:

– 500 мл вода

– 125 гр путер

– 2 лажици шеќер

– малку сол

– 450 гр брашно

– 3 јајца

– шеќер во прав

– ванилин шеќер

Подготовка:

Во сад истурете вода, путер, шеќер, сол и измешајте додека не зоврие.

Потоа, извадете ја смесата од шпоретот и полека додајте го брашното со постојано мешање. Мешајте со дрвена лажица додека не се разбијат грутките од брашното, смесата се изедначи и почне да се одвојува од садот.

Кога смесата малку ќе се олади, додадете ги јајцата едно по едно.

Потоа тестото ставете го во стаклен сад, покријте го со проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 30 минути.

Земете шприц за колачиња (чуросите наликуваат на тенки долги стапчиња), направете стапчиња и директно ставете ги да се пржат во врело масло.

Кога ќе добијат златножолта боја, извадете ги и ставете ги на хартиена крпа за да се исцеди вишокот маснотии.

Чуросите посипете ги со шеќер во прав, ванилин-шеќер или истурете растопено чоколадо во посебен стаклен сад за потопување.

Оваа количина е доволна за да се направат чуроси за 4-5 луѓе.

Слични содржини