Samsung го намалува производството на мобилни телефони

од Stefanija Kuzmanovska

Според информациите достапни на неколку онлајн портали, целта на Samsung од 2017 година е да произведува минимум 300 милиони мобилни телефони годишно. Досега го постигнуваа овој обем на производство, но се чини дека сега за првпат ќе има проблеми и нема да можат да остварат една од главните цели.

Намалување на обемот на производство

Според неофицијалните информации кои ги пренесува TheVerge, Samsung ќе мора да го намали бројот на мобилни телефони произведени за тековната година од планираните 310 милиони на приближно 280 милиони. Гледано од перспектива на бројот на произведени уреди, ова е сепак огромна бројка.

Меѓутоа, кога ќе ги погледнеме аспирациите на Samsung да произведе дури 310 милиони уреди, ова изгледа како неуспех, особено ако се земе предвид дека минатата година беа произведени околу 300 милиони уреди (заедно со неговите партнерски компании), од кои 20 милиони од Galaxy S21 серија.

Кои телефони се засегнати од сето ова

Според досегашните неофицијални информации, намалениот обем на производство ќе влијае на уредите на Samsung присутни во сите сегменти на пазарот, од најскапите до најевтините модели. Во сегашните економски услови и очигледната рецесија во која се наоѓа светската економија, се чини дека корисниците ќе се свртат кон купување поевтини уреди, па можеби е логично асиметрично да се намали производството на телефони од различни ценовни категории.

Од друга страна, купувачите на поевтини уреди можеби нема да се решат да купат нов телефон оваа година, па можеби логиката што ја следи Samsung е сосема точна. Сепак, тие знаат нешто повеќе од нас.

Причини

Постојат многу причини кои би можеле да стојат зад одлуката на Samsung. Војната во Украина доведе до прекин на испораката на мобилни телефони во Русија, а исто така создаде дополнителни тешкотии со синџирот на снабдување, како и со негативни светски економски трендови. Згора на сето тоа, Кина продолжува да воведува сериозни затворања поради случаите со КОВИД-19, што дополнително го забавува, комплицира и ги зголемува трошоците за производство.

Слични содржини