Samsung произвел 300 милиони смартфони во 2021 година

од Vladimir Zorba

И покрај фактот дека пандемијата на коронавирус го забави производството на компоненти потребни за паметни телефони, Samsung успеа да направи дури 300 милиони во 2021 година, според извештајот на The Eleca.

Имено, зад 238,8 милиони уреди стои јужнокорејска компанија, додека над 60 милиони од нив се направени од ODM (Original Design Manufacturer). Станува збор за кинеските компании Wingtech и Huaqin, кои произведуваат некои од поевтините смартфони Galaxy.

Сепак, и покрај бројката од 300 милиони, се вели дека Samsung испорачал само околу 200 милиони паметни телефони. Причина за тоа наводно е фактот што на производните единици им требаат и до два месеци да стигнат до дистрибутерот.

Според претходните планови, Samsung имаше намера да ги испорача сите 300 милиони паметни телефони во 2021 година, но нивните планови беа спречени поради проблеми со производството во Виетнам, што на крајот резултираше со мала продажба на уредите од серијата Galaxy S21.

Иако можеби е тешко да се поверува во ова, уредите од серијата Galaxy S21 се продаваат најлошо од сите водечки телефони на Samsung. Според изворите на The Eleca, компанијата успеала да испорача околу 20 милиони примероци минатата година, додека таа бројка кај серијата S вообичаено е околу двојно поголема.

Но, исто така, го истакна фактот дека минатата година јужнокорејскиот технолошки гигант се фокусираше на испорака на паметни телефони од сериите Galaxy A и Galaxy M, со што го диверзифицираше својот синџир на снабдување со компоненти.

Слични содржини