Samsung работат на крипто-берза за Јужна Кореја

од Vladimir Zorba

Според извештајот на NewsPim, седум јужнокорејски компании за хартии од вредност под Корејската асоцијација за финансиски инвестиции планираат да лансираат компанија за виртуелни средства.

Овие компании почнаа да добиваат лиценци од финансиските власти во втората половина на 2022 година и планираат да основаат компанија за виртуелни валути во првата половина на следната година.

Јужнокорејскиот мултинационален гигант Samsung учествува во создавањето на берзата преку Samsung Securities. Mirae Asset Securities, најголемата јужнокорејска инвестициска банкарска и брокерска фирма, исто така е вклучена во напорите.

Овие компании, исто така, се чини дека работат на свои индивидуални цели поврзани со криптовалутите. Берзата „гледа не само за деловни модели, туку и за независни бизниси за секоја компанија за хартии од вредност“, пишува NewsPim.

Samsung Securities наводно спроведува истражување за да и помогне да одлучи како да влезе во бизнисот со блокчејн преку т.н безбедносни токени (хартии од вредност во форма на токени). Минатата година Samsung се обиде да вработи вработени за развој и управување со безбедносна платформа за токени, но не успеа во тоа.

Во меѓувреме, Mirae Asset Securities планира да се занимава со различни дигитални средства, вклучувајќи Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и NFTs.

Извештајот на NewsPim не ги наведе имињата на другите учесници во напорите за групната берза. Корејската асоцијација за финансиски инвестиции има 59 членови кои се сметаат за фирми за хартии од вредност, и веројатно која било од нив би можела да учествува.

NewsPim забележува дека овие компании можеби биле мотивирани од олабавувањето на регулативите за криптовалути под владата на Јун Сок-јол што започна во мај. Комисијата за финансиски услуги на Јужна Кореја планира да продолжи со рамковен закон за дигитални средства што би можел да создаде поотворена индустрија.

И покрај ова очигледно олеснување на ограничувањата, јужнокорејските власти таргетираа неколку крипто-берзи за неправилности. Минатата недела земјата презеде акција против 16 нерегистрирани централи.

Во последниве месеци, властите тргнаа и по Terraform Labs, јужнокорејската компанија зад пропаднатиот стејблкоин Terra.

Слични содржини