Што е тоа „здрава дебелина“?

од Stefanija Kuzmanovska

Податоците покажуваат дека стапката на дебелина кај лицата над 20 години е драматично зголемена во последните 20 години, а експертите неуморно предупредуваат за здравствените ризици кои доаѓаат со прекумерната тежина.

Нова студија објавена на почетокот на мај на мрежата „JAMA Network Open“ покажа дека не сите дебели луѓе имаат ист ризик од сериозни здравствени проблеми.

Откриено е дека 40 проценти од дебелите луѓе во САД не се изложени на поголем ризик од кардиоваскуларни болести или смрт.

Студијата покажала дека луѓето со индекс на телесна маса (BMI) од 30 или повеќе, кои се сметаат за дебели, се „метаболички здрави“ доколку имаат три заеднички работи.

Научниците кои стојат зад новата студија испитале 386.420 луѓе и откриле дека дебелите луѓе со нормален крвен притисок, релативно низок обем на струкот и колковите (WHR) и без веќе постоечки дијабетес тип 2, немаат зголемен ризик од срцеви заболувања или смрт. Ова ги наведе за оние кои се вклопуваат во овие мерни податоци да ги сметаат за лица со „метаболички здрава дебелина (MHO)“.

Кај метаболички здравата дебелина, откриено е дека крвниот притисок е помал од 130 mm Hg, а обемот на половината и колковите е помал од 0,95 за жените и помалку од 1,03 за мажите.

„Нашите резултати покажуваат дека луѓето со MHO класифицирани според оваа дефиниција не се изложени на зголемен ризик од смрт предизвикана од кардиоваскуларни болести или други причини за предвремена смрт“, заклучуваат истражувачите од германскиот институт за исхрана на луѓето.

Слични содржини