Сите ја правaт оваа грешка кога дуваат нос: Лекар открива како е всушност правилно!

од Stefanija Kuzmanovska

Покрај коронавирусот, кој за жал не се смирува, сезона е и на настинки и други респираторни инфекции. Полн нос, како последица на сè, е непријатен симптом со кој повеќето луѓе се справуваат со силно дувнување на носот, а тоа е погрешно, тврдат лекарите.

Воспалените синуси и канали предизвикуваат акумулација на слуз во носот што доведува до истекување или занемарување, а како рефлексна реакција силно дуваме воздух низ носот, што всушност може да биде погрешно.

Имено, тоа чувство не доаѓа од самата слуз, туку од зголемените крвни садови во носот, а силниот притисок само дополнително ги иритира, пишува Sixwise.

Д-р Овен Хенделиј и тим истражувачи од Универзитетот во Вирџинија и Данскиот универзитет во Архус, тврдат дека посилното секнење на носот може да предизвика враќање на слузта во шуплините на синусите.

Истражувачите ставиле контрастни бои во носните шуплини на испитаниците, а потоа од една третина било побарано да кашлаат, од друга третина побарале да киваат, а од последната група да го исекнат носот. После тоа, тие ја измериле количината на слуз со помош на КТ-уред и откриле дека оние што го исекнале носот имале најголемо количество слуз во синусите.

Кај оние кои кашлаа или киваа, немаше боја во синусите, а кај оние што го исекнаа носот имаше боја во еден или дури и повеќе синуси“, вели д-р Хендли, објаснувајќи како се јавува проблемот со настинки.

„Бидејќи слузот тогаш обично содржи бактерии, а со големиот притисок предизвикан од секнење на носот, бактериите само се туркаат подлабоко во синусите, што ја интензивира настинката.

Како правилно да го исекнете носот?

Ако од носот ви истекува слуз, тогаш нежно избришете и дувајте многу нежно. Носот се секне преку неколку кратки издишувања, а не преку едно силно.

Исто така, при секнење, притиснете една ноздра и избегнувајте истовремено да дувате нос низ двете ноздри.

Ако почувствувате дека вашиот нос е блокиран по будењето, почекајте околу 10 минути па дури тогаш исекнете го носот.

После тоа, измијте ги рацете, бидејќи бактериите се пренесуваат од марамчето на нив.

loading...

Слични содржини