Среброто го победи златото оваа година

од Vladimir Zorba

Среброто стана жешка инвестиција оваа година. Големото прашање е дали може да остане така.

На крајот на минатата недела, среброто беше за 18% повисоко отколку на почетокот на годината, достигнувајќи 28,33 долари за троја унца во фјучерсите во Њујорк.

Во исто време, металот речиси достигна 30 долари за унца за прв пат од мај 2021 година.

Неговата добивка од 2024 година до денес ја надмина онаа на златото, кое се затвори на рекордни 2.374,19 долари за унца на 12 април и е зголемена за само 14,6% од годишно ниво.

Слично на тоа, iShares Silver Trust ETF (SLV), кој беше затворен во петокот на 25,63 долари, се зголеми за 17,7% од почетокот на годината и пред iShares Gold Trust ETF (IAU), кој е зголемен за 13,5% на 216,89 американски долари.

Зошто расте цената на среброто?

Порастот на среброто оваа година е производ на неколку причини.

Инфлацијата која не им дозволува на Федералните резерви да ги намалат каматните стапки.

Зголемување на глобалната побарувачка за металот (плус злато и други благородни метали). Глобалното производство или стагнира или опаѓа.

Интерес од инвеститорите ширум светот, но особено во Индија и Кина, да го заштитат богатството наспроти геополитичките тензии.

Последниот фактор веројатно беше главната причина за добивката на среброто од 4% минатата недела и 13,7% добивка досега во април.

Загриженоста дека насилството на Блискиот Исток би можело да излезе од контрола го поттикна купувањето злато, сребро и платина целата минатата недела.

Цените беа непроменети кога тргувањето со фјучерси беше отворено во Азија во понеделникот. Во неделата во 20:30 часот, среброто беше котирано на 28,26 долари за унца, што е намалување за 7 центи во однос на петокот. Златото поскапе за 4,10 долари на 2.378,20 долари.

Слични содржини