Српска докторка со помош на оваа намирница ја победила корона

од Aleksandar Petrovski

На почетокот на епидемијата на коронавирус, многу Срби беа убедени дека лукот и сланината ќе бидат силен панцир против глобалната чума, но домашните намирници во кои се колнеа се чини дека сепак паднаа на тестот.

Сепак, бидејќи сè уште нема официјален лек за ковид-19, нашите луѓе се свртеа кон стариот народен еликсир за болести на белите дробови – козја сурутка. Една од оние што ја виделе сламката на спасот во овој пијалок е специјалистката по општа медицина, д-р Наташа Пајкиќ (45) од Бољевац, која изјави дека козјата сурутка и помогнала да ја победи короната.

Пајкиќ, која пред неколку месеци се лекуваше во клиничката болница „Драгиша Мишовиќ“ во Белград, поради пневмонија предизвикана од „ковид-19“ објаснува дека нејзе короната буквално и ги уништила белите дробови, па затоа нејзините колеги лекари ја предупредиле дека постои голема шанса да заврши на респиратор. Сепак, како што наведува Наташа, сè се сменило кога нејзината сестра ја доставила пратката во болницата.

– Кога сестра ми ми испрати порака во која ме праша што сака да ми достави во болницата, побарав сок на слама затоа што не можев да ја мрдам главата од болката, а потоа се сетив на еден од моите стари пациенти. Таа баба неколку пати ми рече дека најдобриот лек за пневмонија е козја сурутка, па ја замолив сестра ми да ми донесе шише со овој пијалок – истакнува Пајкиќ.

Според неа, откако испила околу еден литар козја сурутка за три дена, покрај терапијата што ја добила според медицинскиот протокол, нејзините резултати значително се подобриле, поради што, како што наведува, веднаш и било јасно дека козјата сурутка дефинитивно не е само „бапски лек“.

– Вредноста на моите ензими на црниот дроб паднаа од 120 на 60, додека вредноста на ЦПР, односно индикаторот за степенот до кој вирусот ми ги оштети белите дробови, падна од 60 на 25. Секој ден станував се подобра и подобра, и сигурна сум дека сурутката ми го спаси животот – вели д-р Пајкиќ.

Дека не е ново што производи од козјо млеко и тоа како им помагаат на луѓето кои имаат пневмонија, што се однесува наведува и пулмологот д-р Тања Радосављевиќ. Според неа, Србите се лекувале и од туберкулоза со козјо млеко, сирење и сурутка.

– Познатата книга „Народниот учител на Пелагиќ“ исто така ги споменува козјото млеко и сурутката како еликсири за респираторниот тракт. Покрај редовната терапија, им предлагам на моите пациенти кои имале корона да земат што повеќе козјо млеко, сурутка и сирење. Исто така, медот, прополисот и перга, односно ферментираниот полен, се многу добри за закрепнување – вели д-р Радосављевиќ.

Сепак, Александар Степаниќ, кој е сопственик на фарма со 200 кози во селото Крушедол во Фрушка Гора, потврдува дека постои големо побарување за козји млечни производи меѓу Србите уште од почетокот на епидемијата на коронавирус.

– Побарувачката за козјо млеко и сурутка никогаш не била поголема. Најмногу не повикуваат од Белград и Нови Сад, така што таму испорачуваме двапати неделно. Бидејќи козите не произведуваат млеко три месеци годишно, сега се подготвуваме да го претвориме во прав, така што се надеваме дека ќе одолееме на големиот интерес што владее за нашите производи и во наредните месеци – вели Степаниќ.

loading...

Слични содржини