Стручњаците најдоа начин како да го запрат ширењето на короната: Во цел свет би требало да се воведат тивки зони

од Aleksandar Petrovski

Тивкиот говор распрснува помалку вируси низ воздухот и со тоа се намалува неговото ширење, што може да биде важно во ризични затворени простории, како што се болници или ресторани за време на пандемија на коронавирус, утврдија американски научници.

Намалувањето на бучавата за само шест децибели во просечен говор може да има ист ефект во спречување на ширење на вирусот како и двојно зголемување на вентилацијата во просторијата, тврдат научниците од Универзитетот во Калифорнија.

„Резултатите од нашата студија сугерираат дека јавните здравствени власти треба да размислат за воведување„ тивки зони “во високоризични простории, како што се чекални во болници или во ресторани и барови за ужина“, напишаа тие. Во јули, Светската здравствена организација ја претстави можноста коронавирусот да се шири со аеросол во ситуации како што е групно пеење или за време на вежбање во спортски сали, како и во ресторани.

Микроскопските честички што се распрснуваат за време на говорот се доволно големи за да ги носат активните честички на вирусот, покажа истражувањето. Зголемувањето на јачината на звукот за 35 децибели, што е разликата помеѓу шепотењето и викањето, испраќа 50 пати повеќе честички.

loading...

Слични содржини