Цената на Брент скокна на 86 долари за барел за прв пат по 3 години

од Vladimir Zorba

Цените на нафтата продолжија да растат и во понеделникот, откако нагло пораснаа минатата недела. На почетокот на денешното тргување за момент цената на Брент надмина 86 долари за барел, за првпат од 4 октомври 2018 година.

Недостатокот на природен гас и јаглен во Азија и Европа ја зголемува побарувачката за нафта за производство на електрична енергија. И Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) очекува дека како резултат на енергетската криза, побарувачката за нафта може да се зголеми за 500.000 барели дневно во наредните месеци.

„Сега гледаме пораст на нафтениот пазар во услови на зголемена побарувачка за нафта поради недостаток на јаглен и гас“, рече Вандана Хари, основач на Vanda Insights.

„Не вреди да се очекува зголемување на понудата од ОПЕК + или американскиот сектор од шкрилци во моментов, така што главниот фактор што може да го ограничи моментумот за раст на нафтениот пазар ќе биде слабеењето на побарувачката како одговор на зголемувањето на цените“, рече експертот.

Цената на декемвриските фјучерси за сортата Брент на лондонската берза ICE Futures во понеделник во 08:20 часот по македонско време изнесуваше 85,78 долари за барел, што е за 0,92 долари повеќе отколку на крајот од претходната сесија. Како резултат на тргувањето во петокот, овие договори пораснаа за 0,86 долари (1%) – на 84,86 долари за барел, што е максимум од затворањето на пазарот на 9 октомври 2018 година.

Во исто време, ноемвриските фјучерси за американскиот репер WTI за ноември во е-трговијата на њјоршката трговска берза (NYMEX) достигна 83,50 долари за барел, што е за 1,22 долари повеќе од конечната вредност на претходната сесија. Во петокот, цената на овие договори се зголеми за 0,97 долари (1,2%) на 82,28 долари за барел, највисока од 21 октомври 2014 година.

Минатата недела, Брент порасна за 3%, а WTI – 3,7%.

Двете светски одредници завршија на позитивна територија осма последователна недела, при што Брент го имаше најдолгиот континуиран период на профит од април 1999 година додека WTI најдолгиот период од август 2004 година, според Dow Jones Market. Според Маниш Раж, главен финансиски директор на Velandera Energy Partners, цените на нафтата следниот месец би можеле да го тестираат нивото од 90 долари за барел.

„Се додека има недостаток на нафта и гас во Европа и Азија, нафтата ќе продолжи да расте. Дури и цената на нафтата би можела да порасне до 100 долари за барел, ако неговата употреба е поисплатлива од гасот“, вели експертот за MarketWatch.

Слични содржини