Туна со зеленчук и зачини идеална за летните денови

од Stefanija Kuzmanovska

За да го подготвите овој рецепт од новата книга за готвење на Џејми Оливер „One“, ќе ви требаат неколку состојки и еден сад, а сè ќе биде готово за околу половина час.

Потребни состојки:

3 големи моркови
1 кромид
1 тегла печени црвени пиперки од 460 гр
1/2 свежо црвено чили
20 гр чадени бадеми
1 китка босилек (30 гр.)
2 стекови од туна од 120 гр
150 гр фокача

Подготовка:

Варете вода во електричен котел. На средно висок пламен се става нелеплива тава со дијаметар од 30 см, во неа се прелива 400 мл зовриена вода од котелот. Морковите исчистете ги и измијте ги, прво исечете ги по должина, па дијагонално на кришки со дебелина од см.

Излупете, грубо исечкајте го и додадете го кромидот. Исцедете, исечете ги и додадете половина од предвидената количина на печените пиперки. Покријте ја тавата и варете 20 минути. За тоа време, во блендер измешајте ги преостанатите пиперки, чили и бадеми, а по потреба разредете го сосот со малку вода. Зачинете го до совршенство.

Искинете ги листовите босилек. По 20 минути отворете ја тавата и почекајте да испари преостанатата течност во неа, одвреме-навреме промешајте сè додека морковите малку не пожолтат. Додадете поголем дел од листовите босилек, зачувајте неколку добри за подоцна, сè убаво измешајте и зачинете со сол и бибер.

Поделете го зеленчукот на чинии, избришете ја тавата со хартиена крпа и вратете ја на силен оган.

Намачкајте ги шницлите од туна со малку маслиново масло и посипете ги со многу мала количина морска сол и црн пипер и варете ги по 1 минута од секоја страна или додека не се сварат како што сакате. Послужете ги со сос од пиперка посипете ги преостанатите листови босилек и прстофат црн пипер, а не заборавајте и на фокачата – загрејте ја малку ако сакате.

Лесни замени: Доколку не можете да најдете чадени бадеми, слободно забавувајте се со солени јаткасти плодови и чадена пиперка.

На здравје!

Слични содржини