Вечерва се отвора небото: Бог се јави, а вашата замислена желба ќе стане реалност

Популарното верување е дека ноќта на Богојавление, небото е особено дарежливо и дека желбата на сите ќе биде исполнета.

Вечерва на полноќ, погледнете го небото за помалку од три часа. Се верува дека небото е дарежливо кон будените. Кој не заспие, ако излезе на преминот од еден во друг ден и можеби небото му се отвора. Затоа е традиција да се замисли желба во ноќта на Богојавление „затоа што ќе се оствари“.

На Богојавление, Јован Крстител го крсти триесетгодишниот Исус Христос, потопувајќи го трипати во водата на реката Јордан. На крајот на обредот, гулаб слета од небото и падна на главата на Исус, и се слушна глас (Божји) кој рече: „Ова е мојот сакан Син, кој е по мојата волја“, откривајќи ги Светите Тројца: Таткото (Бог), Синот (Исус) и Светиот Дух (во форма на гулаб).

Откако Бог се свртел и открил дека Исус е негов син, се развил и традиционалниот поздрав за Водици – Бог се јави, односно се Христос се јави.

 

loading...

Слични содржини