Во ова село не можете да живеете без да сте оперирани од слепо црево

од desk2

Животот на Антарктикот не е лесен, особено ако земеме во предвид дека температурите се спуштаат и до -50 степени, па затоа некогаш жителите цели недели не излегуваат од дома.

Во селото Вила Лас Естерјас се наоѓа на Антарктикот, а се работи за истражувачка и воена база која е оддалечена од од првата поголема болница за 1000 километри. Луѓето овде може да се доселат доколку имаат оперирано “слепо црево”.

Тоа правило важи и за научниците и воените лица кои главно ја наслеуваат оваа база, но и за нивните семејства.

Во селото има неколку лекари, но никој од нив не е специјализиран хирург.

Поради ова оние кои доаѓаат мора да бидат подготвени дека операции не може да се изведат на лице место, па се прилагодуваат на ваквите услови за живот.

loading...

Слични содржини