Започнува владеењето на Вагата, следува добар период за родените во знакот на Близнаци, Водолија, Лав…

од Vladimir Zorba

Овогодинешната есенска рамноденица ќе се случи во сабота на 23 септември во 08:49 часот. Рамноденицата паѓа на ден во кој светлите и темните делови траат приближно подеднакво

Латинскиот збор за „рамноденица“ е „equusnox“ (equus – еднаква и nox – ноќ), а овој феномен се јавува во моментот кога сончевите зраци паѓаат нормално на екваторот на Земјата. Овој природен феномен го означува астрономскиот почеток на есента на северната хемисфера, но и периодот на Вага.

Правилото на седмиот хороскопски знак започнува кога Сонцето ќе ја достигне точката на есенската рамноденица на 180 степени од еклиптиката, а завршува кога ќе биде на 210 степени од еклиптиката. Борбата со Марс е веќе во Вага оваа есен, а Меркур влегува во четврток на 5 октомври, па крајот на септември и првата половина на октомври ќе бидат силно обележани со овој знак кој се стреми кон хармонија и симетрија, но потајно е многу амбициозен.

Владеењето на Вагата ќе влијае на емоциите и однесувањето на сите знаци, како и на социјалните движења. Вагите се грижат за правдата, па до 22 октомври етичките верувања и принципи ќе бидат поизразени од претходниот период. Ќе бидете повеќе склони да донесувате морално правилни одлуки и да гледате повеќе на општото добро отколку на вашиот тесен интерес.

Вагата е позната по својата дипломатија и такт, па дискусиите и расправиите, барем во првите фази, ќе бидат аргументирани и цивилизирани. Ќе се залагате за договори и изнаоѓање мирни решенија, кои ќе ве наведат да се воздржите од искрено изразување на своето мислење доколку оцените дека тоа би ги разбранувало духовите. И покрај мирот, ако обидите за постигнување компромис траат предолго, силата ќе стане опција и во периодот на Вага.

Нагласената енергија ќе им користи на Вагите, Близнаците, Водолијата, Лавот и Стрелецот, додека Овенот, Ракот и Јарецот ќе се соочат со поголеми предизвици. Побрзо ќе се заморат и ќе го губат трпението, а околината ќе им биде понеповолна отколку во другите делови од годината.

Бидејќи Марс ќе ја напушти Вагата и ќе влезе во Скорпија на 12 октомври, последната недела од владеењето на овој знак ќе донесе поинаква атмосфера. Ќе станете подиректни, пострасни и поегоистични, а благосостојбата на заедницата повеќе нема да биде на прво место.

Слични содржини