Американски универзитет го постави Хитлер на видео ѕид пред натпреварот: „Длабоко жалиме“

од Vladimir Zorba

Универзитетот во Мичиген (МSU) вчера вечерта објави дека „длабоко жали“ за сликата на нацистичкиот водач Адолф Хитлер на видео ѕидот за време на главните моменти пред натпреварот. Фотографија од Хитлер се појави на голем екран на стадионот Спартан додека навивачите се собираа пред фудбалскиот натпревар Мичиген Стејт против Мичиген на 2 март.

Сликата, која се појави по прашањето за тоа каде е роден Хитлер, беше дел од редовниот сегмент на тривијални информации пред натпреаврот, организирана од ангажираната компанија.

„MSU е свесен дека несоодветната содржина објавена од трето лице била прикажана на видео ѕидот пред почетокот на вечерашниот фудбалски натпревар“, рече помошникот спортски директор на MSU, Мет Ларсон во писмената изјава. „Длабоко жалиме за содржината што беше прикажана бидејќи не ги претставува нашите вредности“.

Ларсон рече дека универзитетот ќе ги прекине врските со неименуваната компанија и „ќе спроведе построга процедура за проверка и одобрување на содржината на видео ѕидот во иднина“.

Корисникот на платформата X, Александар Хаенке, го сликаше видео ѕидот и го сподели на платформата.

Слични содржини