Американците во Бондстил ги проверуваат сомнителните Авганистанци

од Nikola Popovski

САД евакуираа десетици илјади Авганистанци од Кабул, но десетици луѓе со одредени безбедносни дилеми беа испратени во американската база во Косово и Метохија, Бондстил.

Активистите за човекови права изразија загриженост за Авганистанците стационирани во Бондстил во последните шест недели, наведувајќи го недостатокот на информации за нивниот статус, причините поради кои се задржани таму и прашањата за тоа што ќе се случи со оние кои не можат да добијат дозвола да заминат во САД, објави АП.

Според неименуван американски функционер, таму со недели има околу 30 евакуирани Авганистанци, заедно со приближно 170 членови на семејството.

Се проценува дека Авганистанците се во своевидно „чистилиште“ бидејќи не се затворени, но не смеат да си заминат.

Тие побарале да бидат евакуирани од Авганистан, но биле обележани на една од транзитните пунктови во Европа или на Блискиот Исток и им било кажано дека мора да одат во Косово.

Некои избраа да ги земат членовите на семејството со себе, додека аналитичарите и другите експерти од Федералното биро за истраги и други безбедносни агенции не го решат прашањето за нивниот идентитет и минато, додаде американскиот функционер.

Тие можат слободно да се движат во базата, но не можат да ја напуштат без условите што ги одредуваат властите на привремените приштински институции, додаде американскиот функционер.

Авганистанците кои беа испратени во Бондстил се луѓе на кои им е потребна значителна дополнителна проверка, која вклучува анализи и интервјуа, пред властите да проценат дека можат да се преселат во САД, изјави американскиот функционер.

Во некои случаи, анализите доведоа до заклучок дека тие можат да патуваат во САД, додека во некои анализи тие сè уште се во тек и нивните случаи се нерешени, откри функционерот, без да прецизира за колку луѓе станува збор.

САД никого не испратиле назад во Авганистан и ќе одлучуваат за судбината на секој кој не може да ја помине проверката, што во некои случаи може да значи дека ќе мора да се пресели во друга земја, заклучи американскиот функционер.

Слични содржини