Азиските нарко-картели покажaa што значи да се биде креативен: Откриенo како се чекор пред од полицијата

од Vladimir Zorba

Неверојатниот раст на азиските нарко-картели предизвика зголемен интерес од полициските сили, но последната мистериозна загатка што ја мачеше полицијата беше дадена од контејнер кој пристигна во северозападен Лаос минатиот јули.

Во документите се наведува дека контејнерот содржи 72 тони сина памучна волна исполнета со пропионил хлорид, релативно непозната хемикалија, а самиот контејнер бил наменет за областа на северот на Мјанмар, позната по индустриското производство на синтетички лекови. Дополнително сомневање беше предизвикано од фактот дека контејнерот го нарачал брокер со седиште на територијата под контрола на Обединетата армија на државата Ва, милиција за која се верува дека се финансира токму преку продажба на дрога, пишува Си-Ен-Ен.

Локалните власти, сепак, никогаш не чуле за пропионил хлорид. Хемикалијата не е на списокот на забранети хемикалии на Меѓународниот одбор за контрола на наркотици, па затоа е повикан да помогне Џереми Даглас од Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал. Даглас ги повикал властите во Лаос да ја искористат хемикалијата затоа што тој знаел дека пропионил хлорид може да се користи во производството на опиоиди фентанил и ефедрин, клучна состојка во производството на метамфетамин.

Имено, пропионил хлорид не е на списокот на Меѓународниот одбор за контрола на наркотици затоа што се користи во земјоделството и фармацевтската индустрија. Но, тоа не значи дека не може да се користи за други многу полоши цели.

Заплената беше презентирана пред јавноста овој април. Особеноста на оваа заплена е што од тоа не беше јасно колку континуирано азиските нарко картели успеваат да бидат чекор понапред од полицијата. Потоа се покажа дека картелите ангажирале експерти за хемиски инженеринг кои користат легални хемикалии за производство на синтетички лекови.

– Ова се многу креативни луѓе. Тие се иноватори. Тие се оние кои ги решаваат проблемите – изјави Даглас на конференција, пишува Си-Ен-Ен.

loading...

Слични содржини