Биткоин против Етереум: Кој е подобар избор за купување?

од Stefanija Kuzmanovska

Не е изненадувачки што инвеститорите се заинтересирани за криптовалути, пишува Yahoo Finance.

Биткоинот започна со трговија во 2009 година. Во тоа време, луѓето можеа да купат еден од новите дигитални токени за помалку од еден цент. Цените на криптовалутите значително се зголемија, заедно со нестабилноста со текот на годините, достигнувајќи историски високи нивоа од скоро 42.000 долари во јануари 2021 година.

Етереум дебитираше во 2015 година за помалку од три долари, а неговата цена се искачи на над 1.400 долари до 2018 година. Од 2 февруари, криптовалутата се тргува за нешто повеќе од 1.300 долари.

Биткоинот и етериумот се двете најголеми криптовалути во светот според пазарната капитализација, а сличностите меѓу нив скоро завршуваат тука. Тие се развиени од различни причини, со различна внатрешна динамика.

Сепка, кон која криптовалута треба да се насочат инвеститорите?

Биткоин

Пазарната капитализација на сите криптовалути достигна околу 1,07 трилиони долари заклучно со 2 февруари, а онаа на биткоинот – 625 милијарди долари. Капитализацијата на етериумот е 150 милијарди долари.

Еве неколку клучни фактори кои инвеститорите треба да ги имаат во предвид за биткоинот во дебатата против етериумот:

1. Повеќе внимание од големите инвеститори

Близнаците Винклевос, познати по обвинувањата против Марк Закерберг за кражба на идејата на Фејсбук, се обидоа да лансираат биткоин ЕТФ (Exchange-traded fund), но нивното барање беше одбиено од страна на Комисијата за хартии од вредност на САД.

Иако американскиот регулатор можеби не е ентузијаст во врска со биткоинот, институционалните инвеститори ја поздравија идејата и во последниве години можноста за тргување со договори за фјучерси формално помогна да се направи Биткоин пошироко прифатен во заедницата за инвестиции.

2. Релативна стабилност, едноставност и прифатеност

Децентрализирана валута, над можноста на Федералните резерви или која било друга централна банка, е привлечен концепт што може да им се допадне на луѓето ширум светот.

„Ние веруваме дека биткоинот е револуционерна валута во која може да учествува секој во светот и дека е единствена спрема сите други“, рече Алекс Аделман, извршен директор и ко-основач на „Лоли“, апликација што им овозможува на луѓето да заработуваат биткоини додека купуваат на Интернет .

3. Ограничени акции

Достапноста на најголемата дигитална валута ќе достигне 21 милиони биткоини: ова ограничено глобално снабдување е главната причина зошто некои инвеститори ја споредуваат криптовалутата со дигиталното злато. За разлика од златото, сепак, откривањето нови резерви не е можно, бидејќи скоро 90 проценти од биткоините или 18,6 милиони веќе се „ископани“.

Темпото на генерирање на биткоин е исто така побавно со текот на времето преку процес познат како преполовување (халвинг) на биткоин, што ја преполовува стапката на генерирање биткоин за секои 210.000 блок трансакции. Последното преполовување на биткоинот беше во мај 2020 година и со оглед на моменталното темпо, следното ќе биде во 2024 година.

Етереум

1. Различната цел

Двете водечки криптовалути имаат сосема различни цели. Етереум работи како децентрализирана мрежа на која можат да се градат апликации. Многу токени за криптовалути се издаваат преку мрежата на Етереум.

„Кога луѓето споредуваат Биткоин и Етереум, тоа е како да споредувате злато и електрична енергија. И двете се вредни, но имаат многу различни примени“, вели Аделман.

„Етереум е инфраструктура. Тоа е блокчејн кој е во раните денови, но има потенцијал да направи револуција во финансиите и технологијата“.

2. Повеќе развој

Се разбира, бидејќи корисноста на Етереум е ограничена само на генијалноста на глобалните развивачи, има поголема активност околу платформата. Технички, криптовалутата што се користи за олеснување на етеричните трансакции се нарекува „етер“.

Биткоин или Етереум?

Кога станува збор за последната дебата помеѓу Биткоинот и Етереумот, определувачкото за инвеститорот е ризичниот профил. Двете крипто-валути имаат добри перформанси со текот на времето, бидејќи светот станува дигитален и се зголемува прифаќањето на овие средства.

Биткоинот е пошироко користен и стабилен меѓу двете криптовалути, иако биковите чувства кај експертите пораснаа минатата година во корист на Етереум.

Како и кај повеќето инвестиции, можно е поголемиот ризик на Етереум да носи потенцијал за поголем профит. Во двата случаи, веќе не е 2009 година: обете валути го прескокнаа доказот за фазата на концепт; сега е време инвеститорите кои не ја третирале оваа класа на средства во минатото, да започнат да ги сфаќаат сериозно.

Слични содржини