Британски експерти: Здравите деца на возраст од 12-15 години немаат потреба од вакцина

од Vladimir Zorba

Советодавниот комитет за вакцинација во Обединетото кралство (JCVI) изјави дека здравите деца на возраст од 12 до 15 години не треба да се вакцинираат против КОВИД-19.

Заедничкиот комитет за вакцинација и имунизација изјави дека иако придобивките од вакцинирање на здрави деца „се малку поголеми“ од потенцијалната штета, „маржата за придобивки се смета за премала за да се поддржи универзална вакцинација на здрави деца на возраст од 12 до 15 години во тоа време“, објави Политико.

Владата беше на удар на критики бидејќи не наредила вакцинација на деца над 12 -годишна возраст навреме за нивно враќање на училиште. Земјите низ Европа веќе некое време ја вакцинираат оваа возрасна група за да се подготват за учебната година, во услови на раширената делта варијанта.

Притисокот се засили во петокот со писмо објавено од British Medical Journal, потпишано од многу засегнати лекари, наставници и родители. Тие посочија дека 40 до 50 деца под 18-годишна возраст се примаат во болница секој ден поради КОВИД-19, а 34.000 деца во моментов живеат со долгорочен КОВИД.

Веи Шен Лим, раководител за имунизација против КОВИД-19 во JCVI, рече дека за здрави млади луѓе, „ризикот од тежок КОВИД-19 е мал и затоа потенцијалната придобивка од вакцинацијата е исто така мала“. Тој рече дека комисијата презема „претпазлив пристап“ и не препорачува вакцинирање на групата.

Комитетот нагласи дека мнозинството деца имале благи или никакви симптоми. Тој, исто така, посочи на многу нискиот ризик од воспаление на срцето од mRNA вакцините, истакнувајќи дека долгорочните ефекти од ова се непознати.

Во меѓувреме, комитетот ја додаде оваа листа на ранливи лица над 12 -годишна возраст кои мора да ги исполнуваат условите, оние со хематолошки малигни заболувања, болест од српести клетки, дијабетес тип 1 и вродени срцеви заболувања.

Слични содржини