БРИТАНЦИТЕ ВО ПОТРАГА ПО НОВ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА: Надежите ги полагаат во моноклонски антитела, кои ги нарекуваат војници на имунитетот

од Aleksandar Petrovski

Тестирањето на новиот третман базиран на антитела за третман на Ковид-19 наскоро ќе започне во британските болници, пишува „Би-Би-Си“.

Околу 2.000 луѓе ќе добијат моноклонски антитела, многу моќни антитела произведени во лабораторија, за да се испита дали се ефикасни против Ковид-19.

Тестирањето е дел од пошироката програма, „експериментот за опоравување“. Првите пациенти ќе добијат нов лек во наредните недели.

Професорот Мартин Ландри од Оксфорд и еден од водечките научници на програмата рече: „Ова е првата форма на третман создаден за овој специфичен вирус. Постојат многу причини зошто веруваме дека може да биде успешен: спречува репродукција на вирусот, спречува вирусот да предизвика штета и ги подобрува шансите за закрепнување. Овој експеримент ќе покаже дали надежта ќе се претвори во реалност “.

Што се моноклонски антитела?

Моноклонски антитела се идентични едни со други, бидејќи се направени од идентични имунолошки клетки кои се клонови на една матична клетка. Антителата може да се наречат и воини на имунолошкиот систем, пишува „Би-Би-Си“.

Кога коронавирусот го инфицира телото, антителата се приврзуваат на шилата на вирусот и со тоа го спречуваат влегувањето на вирусот во клетките, но нашите тела произведуваат многу видови антитела. Најсилните се нарекуваат неутрализирачки.

Научниците внимателно ги анализираат за да откријат кои се најдобро „примаат“ за шилците на вируси. Избраните антитела потоа се размножуваат во лабораторија и се произведуваат во големи количини. Антителата што се добиваат се даваат на пациентите и на тој начин се активира реакцијата на нивниот имунолошки систем.

Во експериментот ќе се користи мешавина од два вида моноклонски антитела произведени од американската биотехнолошка компанија „Регенерон“, која ги произведе и за третман на ебола.

Различни видови на антитела ќе се прикачат на шилците на короната на вирусот на малку поинакво место, па ако вирусот мутира и неговата структура се менува, барем еден вид на антитела треба да функционира.

„Треба да знаеме не само дали овие третмани работат, туку и кога тие делуваат и кога се многу ефикасни“, рече Ландри, потенцирајќи ги најважните прашања на кои треба да се одговори: „Дали антителата функционираат кај постари лица или кај млади? Дали тие делуваат кај нив?“ со поблаги или со потешки симптоми? Дали тие делуваат само кај луѓе кои се на респиратор или можеби пред респиратор што е поверојатно? “.

Резултатите ќе бидат споредувани со резултатите од пациентите кои примаат крвна плазма од оние кои го преживеале Ковид-19, што е уште еден третман што моментално се тестира. Во оваа студија, плазмата – жолтеникава, течна компонента на крв – се зема од луѓе кои имале болест и се дава на други пациенти.

Лекарите споменаа дека лековите покрај вакцината ќе играат важна улога.

Слични содржини