Брутален напад на бремена новинарка во центарот на Приштина

од Симе Стоиков

Во Приштина се случи бескрупулозен и брутален напад на две новинарки на „Лајми.нет“, Линдита Бериша и Фјол Хисени. Во меѓувреме со сериозни закани се соочил и снимателот Папарим Туфа кој беше на должност со новинарките.

Новинарите на Лајми.нет, Линдита Бериша и Фјола Хисени, на 3 април излегле да направат прилог за автоперлани во улицата „Ц“, но доживеале насилство. Брутален физички напад врз нив извршила жена со помош на маж кој во тој момент бил со неа, пишува Лајми.нет.

Додека новинарите Линдита Бериша, Фјола Хисени и снимателот Перпарим Туфа чекале во таксито за да го платат, осомничената двојка била во автомобилот зад нив.

Исфрустрирани бидејќи таксистот го блокирал патот на неколку секунди, осомничената жена, како што го опишува случајот новинарката, се приближила до таксито и насилно ја отворила совозачката врата. Во тој момент реагирал таксистот кој го отворил прозорецот.

Тоа било доволно жената која се гледа на видеото, заедно со мажот кој бил со неа, да изврши брутален напад врз таксистот, без предупредување, како што опиша новинарката, удирајќи го и обидувајќи се да го извлече од автомобил. .

Во тие моменти, кога видел дека ситуацијата е надвор од контрола, новинарката Линдита Бериша, а подоцна и Фјола Хисени, ги извадиле телефоните за да снимаат што се случува, што веројатно ќе послужи како доказ во кривичната постапка против брачната двојка видена во видеото.

Но, ова само ја влошило ситуацијата. Во тие моменти, осомничената жена брутално ги нападнала новинарките Фиола Хисени и Линдита Бериша, удирајќи ги, фаќајќи ги за раце, навредувајќи ги и обидувајќи се да им го одземе телефонот од раце за да ги уништи доказите за нападот на таксистот.

Напаѓачите не им дозволи на новинарите и екипата на „Лајми.нет“ да го напуштат местото, следејќи ги и блокирајќи им го патот, при што ги земаа како заложници и им се заканија да ги избришат снимките.

Работата да биде уште полоша, новинарката Линдита Бериша е бремена и тоа и предизвика страв и вознемиреност поради можноста да го изгуби бебето. Тоа била причината поради која таа побарала преглед на гинеколошкото одделение.

Слични содржини