Четири најчести грешки кои ги правиме при готвење на тестенини

од Stefanija Kuzmanovska

Тестенините се популарно јадење во многу домаќинства бидејќи може да се приготват на различни начини и во комбинација со сезонски свежи состојки.

Тестенините изгледаат навистина лесни за готвење, но многумина грешат. Доколку сакате да избегнете грешки, следете ги едноставните и основни упатства, а ова се најчестите грешки кои се случуваат при готвењето на тестенините.

Тестенините се преварени
За да добиете навистина вистинска текстура, најдобро е да го проверите препорачаното време за готвење на пакувањето пред да готвите. Добро е да ги пробате во меѓувреме за да бидете сигурни дека се сварени. Ако немате намера само да ги прелиете со сосот, туку да ги динстате, исцедете ги тестенините околу минута или две пред препорачаното време за готвење. Ова ќе им даде идеална текстура.

Ставете ги во вода пред да зоврие
Ако згрешите, може да се случи тестенините да станат кашести – скробот во нив побрзо се топи во млака вода, па полесно се разградува. Иако тестенините може да се сварат и со ставање во ладна вода и чекање да се варат, тоа не се препорачува. Најдобра опција е да ги ставите во топла вода непосредно пред да зоврие, а откако ќе зоврие убаво промешајте да не се залепи.

Не мешајте ги тестенините за време на готвењето
Дефинитивно е неопходно да се измешаат тестенините, инаку текстурата може да биде нерамна и да се залепи на дното на садот. Кога ќе ги ставите тестенините во зовриена вода, земете дрвена лажица и веднаш промешајте. Така ќе спречите лепење на тестенините. Потоа повремено мешајте за да се варат рамномерно. За готвење користете доволно големо тенџере и многу вода додека тестенините не набабрат.

Измијте ги тестенините по готвењето
Ако сакате да ги послужите топло, не ги плакнете тестенините под вода. Така ќе го отстраните скробот од водата во која е варен и сосот нема да се спои со тестенините. Исплакнете ги со ладна вода само ако подготвувате салата од тестенини – на овој начин тестенините брзо ќе се оладат.

И уште еден совет: не фрлајте ја водата во која се варени тестенините. Скробот што се излачува може да помогне да се згусне сосот и да се додаде вкус на него. Исто така, помага сосот полесно да се залепи за тестенините. Затоа тргнете шолја вода на страна и додајте ја во сосот за да ги прелиете со тестенините.

Слични содржини