Дали знаете? Првите спортисти се натпреваруваа голи, јадеа чизкејк и убиваа гулаби…

од desk4

Нешто повеќе од две недели некако сите проблеми паѓаат во втор план кога нашите атлетичари се борат за медали, па затоа често им викаме на ТВ, судиите, па дури и на минувачите. На секои две години, се прилагодуваме на различна временска зона, се чувствуваме малку попатриотски и стануваме навистина добри во препознавање знамиња и национални химни од целиот свет. Игрите оваа година се разликуваат на многу начини, тие се први во историјата што се одложуваат поради пандемијата на коронавирусите. Откако јапонската влада донесе одлука за одложување во март 2020 година, главниот град на Јапонија, Токио, од 23 јули до 8 август, ќе стане дом на најдобрите светски спортисти по втор пат во историјата.

Со цел да влеземе во олимпискиот дух и емоциите што доаѓаат со него, ќе споделиме со вас неколку помалку познати факти за игрите. Кој се опијани и беше дисквалификуван? Која селска забава беше олимписки спорт? Кој трчаше гол, а кој јадеше чизкејк? Откријте го сето ова подолу бидејќи следниве се ТОП 3 интересни факти за Олимписките игри. Ние веруваме дека некои факти дефинитивно ќе ве заинтригираат или можеби само ќе ви го скрати времето додека чекате пица и размислувате колку одлична спортска кариера можевте да имате.

1. ПАУЗА ОД 1500 ГОДИНИ! Првите Олимписки игри се одржаа во 8 век п.н.е. на Олимпија во Грција. Тие се одржуваа на секои четири години во текот на 12 века. Потоа, во 4 век од нашата ера, императорот Теодосиј Први ги забранил сите пагански фестивали, а Олимписките игри веќе ги немало. Сепак, атлетската традиција воскресна околу 1500 години подоцна: Првите современи Олимписки игри се одржаа во 1896 година во Грција. Олимписките игри беа лансирани и организирани според идејата на Французинот Пјер де Кубертен. Во 1896 година, овој историчар и просветител бил инспириран од спортските церемонии што се одржувале на секои четири години во античкото грчко светилиште Олимпија, во чест на врховниот бог Зевс.

2. ЗИМСКИ И ЛЕТНИ ИГРИ? НЕ. ИГРИ ОД ЛЕТО ВО ЗИМА? ДА! Во самиот почеток во античка Грција, фестивалот на Олимписките игри денес траеше незамисливи шест месеци. Времето од четири години помеѓу игрите се нарекува Олимпијада и тоа време го искористија спортистите за да се подготват што е можно подобро. Бидејќи Олимписките игри ги опфатија скоро сите истакнати спортови во светот, а Олимпијадата повеќе не траеше половина година, имаше потреба да се организираат две изданија. Тоа е летно и зимско издание на игрите. Интересно, и двете изданија се одржуваа во исти години, сè до 1992 година, кога МОК (Меѓународен олимписки комитет) одлучи да организира два настани во интервали на секои две години.

3. СИРЕЊЕ НА ШАМПИОНИ! Чизкејк, омилен десерт ширум светот, потекнува од грчкиот остров Самос пред повеќе од 4.000 години. Наводно, овој десерт им бил послужен на спортистите на првите Олимписки игри, одржани во 776 година п.н.е.

Слични содржини