Данска предложи палењето на Куранот да биде казниво со закон

од Nikola Popovski
229 прегледи

Данската влада денеска предложи закон според кој палењето на копии на Куранот на јавни места ќе стане казниво со закон, но законот е изменет во споредба со оригиналната верзија.

„Предлог-законот конкретно таргетира содржини кои се од суштинско религиозно значење за верската заедница“, соопшти данското Министерство за правда, пренесува дански „Политикен“.

Данскиот министер за правда Питер Хумелгард рече дека е важно законот да биде многу прецизен.

„Одлучивме да го адаптираме законот, тоа го направивме врз основа на консултации со полицијата и поради стравот дека оригиналната верзија на законот ќе биде премногу тешка за спроведување во пракса“, рече Хумелгард.

Во новиот предлог-закон, измената се состои во правење разлика меѓу предмети од религиозно значење и списи од религиозно значење.

Новиот предлог-закон е насочен кон сквернавење на списи од религиозно значење, додека првата верзија на законот предвидуваше дека се однесува на сквернавење на сите предмети од религиозно значење.

Данска, како и Шведска, од почетокот на годината имаа проблем бидејќи противниците на исламот запалија и оштетија неколку примероци од Куранот, што предизвика гнев кај муслиманите ширум светот.

Слични содржини