Др. Лалошевиќ открива, што покажува скенер, а што рендген снимка кај пациенти со коронавирус

од Берта Китинска

Раководителот на дијагностичко-радиолошкиот центар во КБЦ „Драгиша Мишовиќ“, Џорџе  Лалошевиќ ос Србија, рече дека прегледите со скенер се важни за следење на лезии на коски и за утврдување на видот на терапијата.

Лалошевиќ рече дека некои работи не може да се видат на обичен рентген, и затоа КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ инсистира на скенер.

Тој објасни дека може непогрешливо да се види кога има одредени промени во белите дробови кои се типични за пациенти со ковида-19 и се наоѓаат на одредени места.

Како што рече, по голем број на пациенти, со голема сигурност може да се каже дали некој е ковиден пациент или има некој друг вид пневмонија.

Лалошевиќ посочи дека врз основа на прегледот е можно да се предвиди текот на болеста.

Тој рече дека најголем број пациенти кои биле на апарати за дишење во таа институција биле 57 лица.

Тој вели дека промените во белите дробови остануваат дури и по ковид, но не толку често. Како што истакнува, ова се мали фиброзни промени што може да се забележат по некое време, но кај одреден број пациенти се јавува белодробна фиброза.

Тој зборуваше и за грип, потенцирајќи дека тоа е нешто што ќе создаде големи проблеми. Тој наведува дека скенерот може да идентификува за кој вирус станува збор и дека се направени стручни предавања што зборуваат за овие разлики.

loading...

Слични содржини